Olivér
5 °C
8 °C

Felfüggesztett börtön német szélsőjobboldali politikusoknak

2009.04.24. 17:45
A párt vezetőit egy félig nigériai származású válogatott focista elleni rasszista uszítás miatt ítélték 7-10 hónap felfüggesztett börtönre. Fejenként 2000 eurót is kell fizetniük az UNICEF-nek.

A berlini fellebbviteli bíróság a szélsőjobboldali párt elnökét, Udo Voigtot héthónapi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A párt szóvivője, Klaus Beier is hét, Franc Schwerdt, a jogi osztály vezetője pedig tíz hónapot kapott. Emellett mindhármuknak 2000 eurót kell befizetniük az ENSZ Gyermekvédelmi Alapja, az UNICEF kasszájába.

A tárgyalás márciusban kezdődött, Voigt és két társa rasszista uszítás vádjával állt a bíróság előtt. A bíróság bizonyítottnak tekintette, hogy a 2006-os labdarúgó világbajnokság alkalmából kiadott NPD-füzet rasszista volt, és megsértette a címlapján ábrázolt, színes bőrű Patrick Owomoyelát. A füzet kiadói Voigték voltak. A címlapon a német válogatott 25-ös számú meze volt látható, alatta a szöveg "valódi nemzeti válogatottat" követelt. A szóban forgó mez Patrick Owomoyeláé, a Werder Bremen csapatának nigériai apától és német anyától született (azóta a Borussia Dortmundhoz igazolt) játékosáé volt.

A füzet terjesztését a hatóságok annak idején betiltották, a rendőrség 70 ezer példányt foglalt le. A perben magánvádlóként lépett fel maga Owomoyela és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) is. A DFB vezetői hangsúlyozták: ezzel is jelezni kívánták, hogy a sportban nincs helye a rasszizmusnak. A bírósági tárgyalás ellenére Voigtot - aki 1996 óta áll az NPD élén - a párt április elején tartott kongresszusán megerősítették elnöki tisztségében.

Az elítélt NPD-poliitkusok ügyvédei megpróbálták a vádlottakat egy, a párt ellen zajló politikai kampány áldozataiként láttatni. 2009 választási "szuperév", a tartományi és önkormányzati választások mellett a szövetségi parlament alsóházát (Bundestag) és államelnököt is választanak. A bíróság azonban nem volt vevő erre a védekezésre.

A Bundestag a kongresszus előestéjén hamis elszámolási adatok miatt 2,2 millió eurós pénzbüntetéssel sújtotta a pártot, amely az állandó tiltakozások ellenére állami támogatásban részesül. Az NPD betiltását célzó törekvések eddig nem jártak eredménnyel. A parlamenti pártok ugyanakkor kivétel nélkül elhatárolódnak a mintegy 7000 taggal rendelkező, nyíltan antiszemita és idegenellenes jelszavakat hangoztató újfasiszta tömörüléstől. A pártnak eddig nem sikerült bejutnia a német parlament alsóházába, a Bundestagba. Ugyanakkor két keleti tartomány, Szászország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia parlamentjében képviselői helyekkel rendelkezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?