Valter
16 °C
31 °C

Egymást vádolja Bolívia és Kepes András

2009.04.25. 13:07 Módosítva: 2009-04-25 14:34:50
Jogi lépéseket tesz Kepes András ellen a bolíviai kormány.

Jogi lépéseket tesz a bolíviai kormány Kepes András újságíró ellen, aki még tavaly ősszel készített interjút Rózsa Flores Eduardóval - jelentette be társadalmi mozgalmak koordinálásáért felelős miniszterhelyettes helyi idő szerint pénteken. A férfival készített interjút kedden sugározta a Magyar Televízió.

Minden lehetséges jogi lépést megteszünk az újságíró ellen az ország határain belül és kívül egyaránt, mert hallgatása veszélyeztette az ország integritását - mondta Sacha Llorenti.

A miniszter-helyettes szerint Kepes Andrásnak rögtön az interjú után tájékoztatnia kellett volna a magyar hatóságokat Rózsa Flores Eduardo terveiről, akik ezt követően nyilvánvalóan átadták volna az információkat a bolíviai szerveknek.

Rózsa Flores Eduardo tagja volt annak a "terrorista csoportnak", amelyet közel másfél héttel ezelőtt számoltak fel a bolíviai Santa Cruzban. A Kepes-interjúban a Boliviába készülő Rózsa terveiről is beszélt.

Kepes Bolíviát vádolja

Kepes András úgy véli, nem hibázott újságíróként Rózsa Flores Eduardo ügyében.

"Mielőtt velem foglalkoznának, jó lenne, ha a saját bizonyítékaikkal előállnának, hogy vajon miért lőtték szitává ezeket az embereket, és milyen indokkal kínozták meg és tartják fogságban Tóásó Elődöt és társát" - hangsúlyozta Kepes András. Az újságíró kiemelte: egyetért a magyar külügyminisztériummal, hogy ez bolíviai belügy.

A riporter hozzátette: őt eddig senki nem kereste meg hivatalosan a bolíviai hatóságoktól. Hangsúlyozta, nem hibázott a kérdésben.

"Egy újságírónak nem az a feladata, hogy alakítsa az eseményeket, hanem az, hogy dokumentálja, és a hátteret megvilágítsa" - fűzte hozzá.

Kepes András szerint a rajtaütés is azt mutatja, hogy a bolíviai hatóságoknak a titkosszolgálatokon keresztül voltak információi, amit nem a Rózsa Flores Eduardóval tavaly készített és a héten sugárzott interjúból kellett megtudniuk - mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy az interjú elkészítése után megfordult-e a fejében, hogy a hallottakról bármelyik hatóságot értesítse, Kepes András azt mondta: amennyiben nem bűncselekmény előkészítéséről van szó, az újságírót ugyanúgy kötelezi a titoktartás, mint egy orvost vagy egy ügyvédet.

Minthogy Rózsa Flores Eduardo bolíviai állampolgár volt a szülőhazájába ment, hogy - elmondása szerint - ott kimondottan védelmi szándékkal segítsen a saját szülőföldjének, Santa Cruznak. Az interjúban is arról beszélt, hogy a Santa Cruz-iak tartottak egy, a kormánycsapatok által szervezett támadástól. Külön hangsúlyozta, hogy semmilyen támadó szándékuk nem volt sem a kormány, sem az elnök, sem Bolívia integritása ellen - idézte fel a riporter.

A Rózsa Flores Eduardóval tavaly szeptemberben készített interjút kedden sugározta az MTV.

Terrorizmust emlegetnek

A bolíviai hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot, és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.