"Az Öreg" vallomására várnak a bolíviai hatóságok

2009.04.26. 17:20 Módosítva: 2009.04.26. 22:32
A magyar állam mellett már a szuverén máltai lovagrend is eljár Tóásó Előd ügyében. A Bolíviában letartóztatott magyar már többet kap enni, de sérülései még jól látszanak. A lovagrend ügyvédet is fogadott, az ügyvédi díjra gyűjtést rendeznek.

Egy, a bolíviai médiában csak "az Öreg" (el Viejo) néven emlegetett, valóban öreg férfi vallomására várnak a bolíviai hatóságok, mondta Józsa Mátyás, a Bolíviában megölt magyarok és a letartóztatott Tóásó Előd ügyében eljáró argentínai nagykövet. "Az Öreg" vehette fel azt a háromperces, rossz hangminőségű, többször megszakadó videót, amin a bolíviai hatóságok szerint Eduárdó Rózsa-Flores és társai arról beszélgetnek, milyen kár, hogy nem robbantották fel Morales elnököt a Titicaca-tavon.

Az ügyészség még szombatra megidézett mindenkit, de a felvétel készítőjének meghallgatása elmaradt, mert a védőügyvéd kifogást emelt a bíró személye ellen. Az ügyészség viszont egy formai hibára hivatkozva megpróbálta kirekeszteni az ügyből a Tóásó Előd érdekében nagyon határozottan fellépő Rigoberto Paredes Ayllon ügyvédet, de az indítványt a bíró elutasította. "Az Öreget" kedden hallgathatják meg.

"A legjobb ügyvédi iroda védi Tóásó Elődöt" - jelentette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján Nagy András Károly, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetségének külügyminisztere. A magát terület nélküli államként meghatározó lovagrend több országban is gyűjtést szervez a "kedvezményes árfolyamon is 15 ezer dolláros" ügyvédi költség előteremtésére. A lovagrend közhasznú alapítvány létrehozását kezdeményezi a hasonló ügyekbe keveredő magyar állampolgárok megsegítésére.

Tóásó Elődöt április 16-án tartóztatták le abban a Santa Cruz-i rajtaütésben, amiben Eduárdó Rózsa-Flores és Magyarosi Árpád, valamint az ír Michael Martin Dwyer életét vesztette. A bolíviai elnök és alelnök vádjai szerint Floresék terroristák, akik Evo Morales államfő életére törtek. Dénes Edit, Tóásó nővére, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón, eddig egyszer tudott beszélni testvérével, a kommandósakció egyetlen magyar túlélőjével. Az ügy részleteiről azonban nem tud semmit, és arról sem tájékoztatták, milyen bizonyítékokkal tartják fogva testvérét.

Tóásót letartóztatásakor súlyosan bántalmazták. Nagy Károly szerint az elfogásakor szerzett sérülések még most is látszanak rajta. Nagy már megkereste a bolíviai hatóságokat, azok azonban még nem reagáltak a lovagrend kéréseire. Józsa szintén kitért a sérülésekre. Ezek az elfogásakor keletkeztek, "nyilvánvaló, hogy ha egy hét után is így látszanak, akkor ezek nagyon súlyos sérülések voltak". A börtönben azonban nem kínozzák, a közbenjárás eredményére pedig annyi ételt kap már, hogy annak egy részét átadja a társainak. "Jobban odafigyelnek rá, úgyhogy egy picit normálisabbá váltak a körülményei" - mondta.

A Nagy vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, a magyar állam mindent megtesz a Bolíviában letartóztatott férfi érdekében.  • Hírek
  • Bankszámla