Zsófia
17 °C
21 °C

Izlandon abszolút többséget szerzett a baloldal

2009.04.26. 13:24 Módosítva: 2009.04.26. 15:11
Johanna Sigurdardottir alakíthat kormányt, és küzdhet meg az országot sújtó válsággal. A választási eredmény azt jelenti, hogy Izland egy lépéssel közelebb került az Európai Unióhoz.

Történelmi győzelmet aratott az izlandi parlamenti választásokon a baloldal: a Szociáldemokrata Szövetség és a Baloldal-Zöld Párt első ízben szerzett abszolút többséget a szigetország törvényhozásában.

A vasárnap közzétett végeredmény szerint a szociáldemokraták a szavazatok 29,8 százalékát szerezték meg, míg a zöldek 21,7 százalékot. A két formációnak, amelyek már szövetségek voltak a február óta működő ügyvezető kormányban, 20, illetve 14 mandátuma lesz a 63 fős parlamentben. A baloldali koalíciós kormányt várhatóan - a leszbikusságával címlapokra kerülő - Johanna Sigurdardottir ügyvezető miniszterelnök vezeti majd.

1944-es mélyponton a konzervatívok

Johanna Sigurdardottir
Johanna Sigurdardottir

Mint ahogyan az előrejelzések nyomán várható volt, a választók "megbüntették" a konzervatív Függetlenségi Pártot, a januárban lemondott kormánykoalíció vezető erejét, amely 23,7 százalékos szavazati arányával, és 16 képviselői helyével az ország függetlenségének 1944-es kivívása óta legrosszabb választási eredményét érte el. A párt, amelyet az izlandi bankszektor tavaly őszi, államcsőddel fenyegető összeomlása fő felelősének tekintettek az ország polgárai, több mint 60 éven át rendelkezett parlamenti többséggel és 2007-ben még a voksok 36, 6 százalékával nyerte a választásokat.

A Haladó Párt 14 százalékos eredményével 9 mandátumhoz jutott, míg a Polgárok Mozgalma 7,2 százalékkal 4 képviselőt küldhet a parlamentbe.

Nyomás alá kerülnek a zöldek

A választások tétje nem csupán a pénzügyi válság gyors megoldása volt, hanem Izland esetleges európai uniós csatlakozása is. A Szociáldemokrata Szövetség, a Haladó Párt és a Polgárok Mozgalmak egyaránt az EU-csatlakozás híve. A Baloldal-Zöld Párt ugyan eddig ellenezte az unióval való szorosabb kapcsolatokat és népszavazást akart a csatlakozási kérelem előtt, de a győzelem nagyobb hatalmat ad a szociáldemokratáknak, hogy keresztülvigyenek egy európai menetrendet és nyomást gyakoroljanak a zöldekre.