Robbantásról beszél Flores egy videofelvételen

2009.04.26. 08:40
Kulcsfontosságúnak nevezett videofelvétellel állt a bolíviai sajtó elé szombaton a Rózsa Flores Eduardo által vezetett állítólagos terrorista sejt tevékenységét vizsgáló ügyész.

Az ABI bolíviai hírügynökség tudósítása szerint Marcelo Sosa ügyész bemutatott egy videofelvételt, ami bizonyítja a csoport tagjai ellen felhozott vádakat, ugyanis az április 16-i kommandós akcióban agyonlőtt három feltételezett terrorista azon sajnálkozik, hogy nem helyeztek el bombát az Evo Morales államfőt és kormányát a Titicaca-tavon szállító hajón. A gyanúsítottak arról is beszéltek, hogy hogyan lehet nagyobb robbanást előidézni.

A La Pazban bemutatott videofelvételen a hang nem tökéletes, kihagyások vannak, a meg-megszakított mondatokban hallhatóak olyan szavak, mint például a kormány és a Titicaca.

Az ügyész azt állította, hogy a videofelvételt egy kulcsfontosságú tanútól kapta, aki nagyon beteg, és szeretett volna vallomást tenni egy előre hozott bírósági tárgyaláson. Az ügyészség szombatra megidézett mindenkit, de a meghallgatás elmaradt, mert a kommandós akció két, börtönbe zárt túlélőjének védőügyvédje kifogást emelt a bíró személye ellen.

"A tanú egy videofelvételt adott át, amely alátámasztja, hogy megpróbáltak az államfő és miniszterei életére törni a tavon" - mondta Sosa, aki szerint a felvételen Rózsa Flores Eduardo arról beszél társainak, hogy hiba volt nem tudomást szerezni jóval előbb a kormánynak a Titicata-tavon április elején megtartott üléséről. Rózsa Floresen és két társán kívül még két személy látható a felvételen, ők azok, akik a bolíviai hatóságok szerint szökésben vannak. Az ügyész elmondása szerint mindketten külföldiek, de a biztonsági erők nyomukat vesztették, noha feltételezéseik szerint még mindig Bolíviában tartózkodnak.

Az ügyész közölte, hogy a felvételt technikai elemzésnek vetik alá, de "nagy a valószínűsége annak, hogy (a feltételezett zsoldosok) komoly dologra készültek", mégpedig terrorcselekedetek végrehajtására.

A bolíviai kormány azt állítja, hogy Rózsa Flores Eduardo társaival együtt robbantásos merényleteket tervezett Evo Morales államfő, Álvaro García Linera alelnök és Juan Ramón Quintana, az elnökségi ügyek minisztere ellen.

Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lőtték agyon a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot, mindkettőjüket La Pazban, a San Pedro börtönben tartják fogva.   • Hírek
  • Hírek