Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormány meghitelezi Magyarosi holttestének hazaszállítását

2009.04.27. 21:31 Módosítva: 2009-04-27 21:31:40
Tízezer dollárba kerül a Bolíviában lelőtt román állampolgár Budapestre szállítása. Magyarországon temetik majd el.

A magyar kormány hajlandó meghitelezni Magyarosi Árpád földi maradványai hazaszállításának költségét annak érdekében, hogy a szállítás minél előbb megtörténhessen - közölte hétfőn az ügyben eljáró magyar nagykövet.

Józsa Mátyás, Magyarország argentínai nagykövete a Külügyminisztérium megbízásából tájékozódik Bolíviában az ott megölt, illetve börtönbe került magyar állampolgárok ügyéről. Elmondta: tájékoztatták a Külügyminisztériumból arról, hogy ha nehézségek merülnek fel, akkor Budapest ideiglenesen vállalja a szállítási költségek fedezését. A magyar kormány előzetes garanciavállalása a szállítás ügyében azt jelenti, hogy Magyarosi Árpád családjának saját anyagi eszközeivel vagy gyűjtésből származó összegekkel később meg kell térítenie a hitelösszeget - tette hozzá.

magyarosi

Beszámolt továbbá arról, hogy néhány órával korábban találkozott Juan Carlos Becerra ügyvéddel, aki a hazaszállítás ügyében közvetít a szállító bolíviai cég és Magyarország között. Az ügyvéd ígéretet tett arra, hogy a fizetés teljesíthetősége érdekében elküldi Magyarországra a szállítás előkalkulációját. A végleges számlát a bolíviai cég csak akkor tudja majd kiállítani, amikor a földi maradványokat már elküldték, mert vannak előre ki nem számolható tételek. Az előkalkuláció elküldése már valószínűleg megtörtént, és az ügy jó úton halad - tette hozzá a nagykövet.

Románia perui konzulátusa illetékes Magyarosi Árpád ügyében, mivel román állampolgár volt. A konzulátus Becerra ügyvédet kérte fel arra, hogy intézkedjen Santa Cruzban a szállítás ügyében. Magyarosi Árpád szülei Magyarországon élnek, ezért szállítják földi maradványait Budapestre.

Magyarosi Árpád hazaszállításával kapcsolatban Harrach Gábor, a Vöröskereszt kommunikációs igazgatója elmondta, hogy szerinte napokon belül hazakerülhet a holttest, amelynek szállítása csaknem 10 ezer dollárba került. A gyűjtést április 30-ig folytatja a szervezet.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.