Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A kormány meghitelezi Magyarosi holttestének hazaszállítását

2009.04.27. 21:31 Módosítva: 2009-04-27 21:31:40
Tízezer dollárba kerül a Bolíviában lelőtt román állampolgár Budapestre szállítása. Magyarországon temetik majd el.

A magyar kormány hajlandó meghitelezni Magyarosi Árpád földi maradványai hazaszállításának költségét annak érdekében, hogy a szállítás minél előbb megtörténhessen - közölte hétfőn az ügyben eljáró magyar nagykövet.

Józsa Mátyás, Magyarország argentínai nagykövete a Külügyminisztérium megbízásából tájékozódik Bolíviában az ott megölt, illetve börtönbe került magyar állampolgárok ügyéről. Elmondta: tájékoztatták a Külügyminisztériumból arról, hogy ha nehézségek merülnek fel, akkor Budapest ideiglenesen vállalja a szállítási költségek fedezését. A magyar kormány előzetes garanciavállalása a szállítás ügyében azt jelenti, hogy Magyarosi Árpád családjának saját anyagi eszközeivel vagy gyűjtésből származó összegekkel később meg kell térítenie a hitelösszeget - tette hozzá.

magyarosi

Beszámolt továbbá arról, hogy néhány órával korábban találkozott Juan Carlos Becerra ügyvéddel, aki a hazaszállítás ügyében közvetít a szállító bolíviai cég és Magyarország között. Az ügyvéd ígéretet tett arra, hogy a fizetés teljesíthetősége érdekében elküldi Magyarországra a szállítás előkalkulációját. A végleges számlát a bolíviai cég csak akkor tudja majd kiállítani, amikor a földi maradványokat már elküldték, mert vannak előre ki nem számolható tételek. Az előkalkuláció elküldése már valószínűleg megtörtént, és az ügy jó úton halad - tette hozzá a nagykövet.

Románia perui konzulátusa illetékes Magyarosi Árpád ügyében, mivel román állampolgár volt. A konzulátus Becerra ügyvédet kérte fel arra, hogy intézkedjen Santa Cruzban a szállítás ügyében. Magyarosi Árpád szülei Magyarországon élnek, ezért szállítják földi maradványait Budapestre.

Magyarosi Árpád hazaszállításával kapcsolatban Harrach Gábor, a Vöröskereszt kommunikációs igazgatója elmondta, hogy szerinte napokon belül hazakerülhet a holttest, amelynek szállítása csaknem 10 ezer dollárba került. A gyűjtést április 30-ig folytatja a szervezet.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!