Móric
9 °C
15 °C

Öt év börtön holokauszttagadásért

2009.04.27. 23:11 Módosítva: 2009.04.28. 01:14
A hatvanhét éves Gerd Honsik egyszer már megszökött az osztrák hatóságok elől. Spanyolországban húzta meg magát, ahol nem számít bűncselekménynek a holokauszttagadás és a gázkamrák létezésének tagadása. Az új ítélet nem jogerős, a férfi ügyvédje fellebbez.

Bűnösnek találta holokauszttagadás vádjában, és nem jogerősen öt évi börtönbüntetésre ítélte egy bécsi esküdtbíróság hétfőn Gerd Honsikot.

Az ítéletet a náci szervezetek újraalapítását és a náci propaganda terjesztését tiltó, illetve a holokauszt tagadását szankcionáló osztrák jogszabály, az úgynevezett tilalmi törvény (Verbotsgesetz) alapján hozták meg.

Egyszer már elítélték

A hatvanhét éves osztrák férfit 1992-ben már másfél év szabadságvesztésre ítélték a Felmentés Hitlernek? című könyve miatt. Honsik a fellebbezési eljárás alatt Spanyolországba szökött, ahol a náci eszmék hirdetése és a gázkamrák létezésének tagadása nem bűncselekmény. A spanyol hatóságok végül 2007-ben, európai elfogatóparancs alapján adták ki a férfit Ausztriának.

Újabb pert azért indítottak ellene spanyolországi tartózkodása alatt, mert törvénybe ütköző állításokat tett a nemzetiszocializmusról a Halt! (Állj!) című lapban, amit maga adott ki. Stefan Apostol államügyész az első tárgyalási napon, nyitóbeszédében az egyik vezető revizionistának és történelemhamisítónak nevezte a vádlottat.

Az ítélethozatalkor számításba vették az is, hogy az előző ítélet után is folytatta korábbi tevékenységét. A börtönbüntetés mellett a bíróság elrendelte a folyóirat példányainak bevonását. Külön eljárásban vizsgálják majd, hogy két másik könyvével is megsértette-e a tilalmi törvényt. Honsik ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.

Azt már nem vitatja, hogy léteztek gázkamrák

A perben a vádlott mindvégig ártatlannak vallotta magát. Míg 1991-ben lapjában "a szövetséges propaganda beteg elméi" szüleményének nevezte az auschwitzi koncentrációs táborban végrehajtott tömeges gyilkosságokat, most kijelentette, hogy 1994 óta "nem általában vitatja", hogy léteztek a gázkamrák, hanem csak azokat a helyeket illetően, "ahol kutatást végzett". Emellett azt állította, hogy a mauthauseni koncentrációstáborban propagandacéllal "utólagos rekonstrukciót hajtottak végre". Azt a meggyőződését is hangoztatta, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) manipulálta a történelmi tényeket.

Az eredetileg a náci szervezetek feloszlatásáról, újraalapításuk és a nemzetiszocialista tevékenység tilalmáról szóló, 1945-ben megalkotott tilalmi törvényt 1992-ben egészítették ki a holokauszt tagadásának tilalmával. Egytől tíz évig, különösen súlyos esetben akár húsz évig is terjedő börtönbüntetés szabható ki arra, aki "a nemzetiszocialista népirtást vagy más emberiesség elleni nemzetiszocialista bűntettet" nyilvánosság előtt tagad, kisebbít, helyesel vagy igazolni próbál.