Világjárvány lehet a sertésinfluenzából

2009.04.27. 20:28

Fontosabb részletek
  • Magyarországon is megjelent a vírus. Először május végén egy brazil turistáról bizonyosodott be, hogy megfertőzödött, majd két New Yorkból hazaérkező férfinél diagnosztizálták a H1N1-et.
  • Már 69 országban 22 ezernél is több esetben jelentettek fertőzést.
  • Eddig 125 ember halt meg a járványban, többségük Mexikóban és az Egyesült Államokban.
  • A WHO továbbra sem emeli a legmagasabb, hatos fokozatúra a riasztási szintet.
  • A betegség sertéshús fogyasztásával nem terjed, ember-ember közti érintkezéssel viszont igen.
  • Kell-e félni a sertésinfluenzától? - kérdések és válaszok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mexikó legfelső kormányzati sportszerve leállíttatta a Nemzeti Olimpia elnevezésű játékokat, amelyek 15 sportágban zajlottak 13 ezer versenyző részvételével Baja Californiában, a közép-amerikai ország legnyugatibb tagállamában.

    A Nemzeti Olimpia a 12 és 18 év közötti korosztályok legnagyobb sporteseménye Mexikóban. (MTI)

  • Két sertésinfluenza-megbetegedést azonosítottak Nagy-Britanniában; a betegeket egy skóciai kórházban kezelik. Mindkét páciens jól reagál a kezelésre, tüneteik enyhék és már gyógyulófélben vannak.

    A két beteg előzőleg Mexikóból tért haza, és amikor az influenza jeleit észlelték magukon, értesítették a helyi egészségügyi hatóságokat. A fertőzött személyeket Glasgow egyik keleti elővárosa, Airdrie kórházának elkülönítő részlegében kezelik.

    Ezek az első, beigazolódott emberi sertésinfluenza-megbetegedések Nagy-Britanniában a mexikói járvány kitörése óta. (MTI)

  • A járvány várható gazdasági hatásait jelzi, hogy hétfőn az ország legnagyobb vállalata, a Petroleos Mexicanos női dolgozói - szakszervezetük felhívására - május 6-ig felfüggesztették a munkát. A mexikói tőzsde 4,81 százalékos zuhanással nyitott, a helyi valuta, a peso is esett a dollárhoz képest. (MTI)

  • Nincs magyar érintettje Mexikóban a sertésinfluenzás megbetegedéseknek - közölte Dehelánné Dörömbözi Teréz mexikóvárosi magyar nagykövet.

    A magyar képviselet a mexikói hatóságoktól azt az információt kapta, hogy a kórházban ápoltak között nincs magyar állampolgár, és a nagykövetségnél sem jelentkezett senki a járvánnyal kapcsolatban.

    A mintegy 1300 ember közül, akikről feltételezték, hogy a vírus támadta meg őket, több mint 900-at már egészségesen hazaengedtek a kórházból - mondta a nagykövet. (MTI)

  • A székesfehérvári Szent György Kórház fertőző osztályán tartanak megfigyelés alatt egy veszprémi férfit, aki Mexikóban járt. Székely Tamás egészségügyi miniszter azt mondta, az eddigi vizsgálatok nem igazolták, hogy sertésinfluenzás lenne. (FH)

  • A sertésinfluenzával kapcsolatos halálesetek száma 149-re emelkedett, jelentette be az egészségügyi miniszter. Eddig csak 20 esetben bizonyosodott be a laboratóriumi tesztek alapján, hogy az áldozat halálát a sertésinfluenza vírusa okozta.

    Kiterjesztik a vizsgálatokat a tüdőgyulladással és légzési gondokkal kezelt betegekre, mert a tüneteik hasonlóak, mint a sertésinfluenzás eseteknél. Közben a mexikói kormány szóvivője közölte, hogy a járvány miatt meghatározatlan időre bezárnak az iskolák az egész országban. (FH)

  • Mexikó: összesen 110 haláleset, 90 esetben valószínűleg, 20 esetben biztosan a sertésinfluenza volt az ok. A betegek száma 1614, kórházban ápolnak 400 embert

    USA: 40 fertőzött, laboratóriumi vizsgálatok igazolták

    Nagy-Britannia: 25 gyanús eset, ebből 8 negatív

    Kanada: 6 eset, kimutatták a sertésinfluenza-vírust

    Spanyolország: 1 fertőzött

    Új-Zéland: 10 gyanús esetet vizsgálnak

    Svájc, Dánia, Svédország: 5 gyanús esetet vizsgálnak

    MAGYARORSZÁG: 6 gyanús eset volt, de egyik sem bizonyult influenzának

  • A CNN és a BBC szerint az Egyesült Államokban már negyven fertőzött van. Ezt laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették.

  • Nagy-Britanniában eddig 25 sertésinfluenza-gyanús beteg fordult orvoshoz, nyolc esetben a lelet negatívnak bizonyult, a többieket még vizsgálják - mondta a brit egészségügyi miniszter.

    Alan Johnson kijelentette: korai lenne világjárványnak minősíteni a sertésinfluenzát, és a brit kormány azt sem tartja indokoltnak, hogy a lakosság maszkot viseljen nyilvános helyeken. (MTI)

    000T TRHkg2324678
  • Rendkívüli európai uniós tanácskozást kezdeményezett az EU cseh elnöksége a sertésinfluenza ügyében. A csehek szerint nem kizárt, hogy a miniszterei tanácskozásra már csütörtökön sor kerülhet. Az időpontról és a helyszínről azonban még nincs végleges döntés. (MTI)

  • A délkelet-ázsiai országok is felkészülnek a járvány megelőzésére és karantén-állomásokat rendeztek be a fertőzötteknek.

    A térség országait az utóbbi öt-hat évben az atípusos tüdőgyulladás (SARS) és a madárinfluenza súlyosan érintette, így nagy gyakorlatra tettek szert a járványvédelem területén.

    A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) a jövő hétfőn Indonéziában összeül, hogy összehangolja a tagországok intézkedéseit. A 11 tagállam már most is fokozottan ellenőrzi az utasforgalmat, a járványügyi helyzetről rendszeresen tájékoztatja egymást és a lakosságot. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Magyarország vadvírust kért az USA-tól

    Az egészségügyi minisztérium rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Magyarországon eddig hat gyanús eset volt, de egyik sem bizonyult influenzának. Ferihegyen már figyelmeztető tábla várja a beutazókat. Képesek vagyunk vadvírusból oltóanyagot előállítani, de ehhez meg kellene kapnunk a kórokozót. Magyarországon egyelőre mindenki élje az életét.

  • Folyamatosan figyeli az Európai Bizottság a sertéspiac helyzetét az Európai Unióban, de egyelőre nem lát okot arra, hogy bármiféle beavatkozásra készüljön - mondta Michael Mann, a testület mezőgazdasági szóvivője.

    Az Európai Unió sertésimportja eleve elenyésző, az influenza által jelenleg sújtott térségből pedig egyáltalán nem volt és nincs behozatal. (MTI)

  • Mexikóban hét újabb elhalálozás esetében merült fel a gyanú, hogy a sertésinfluenza vírusa okozta - jelentette be helyi idő szerint késő délelőtt a főváros közegészségügyi illetékese.

    Az előző jelentés 103 valószínű influenzás elhalálozásról szólt Mexikóban. Nagy-Britanniában különféle vizsgálatoknak vetettek alá egy kanadai asszonyt, akiről valószínűnek tartják, hogy szintén elkapta ezt a fertőző betegséget. Izraelben ugyancsak van két gyanús eset: Mexikóból érkezett utasok kerültek kórházba vizsgálatra. (MTI)

  • Lehetséges, hogy az Egészségügyi Világszervezet magasabb fokozatúra emeli a sertésinfluenza miatti egészségügyi helyzet minősítését. A WHO rendkívüli bizottságának eredetileg keddre kitűzött ülését emiatt hozták előre hétfő délutánra. A rendkívüli bizottság arról dönt, hogy a helyzetet a jelenlegi 3-as fokozatúról 4-esre minősíti-e át. A 4-es fokozat "a világjárvány kockázatának lényeges növekedését" jelenti.

    A 4-es fokozat esetén az országoknak olyan lépéseket kell tenniük, amelyek megakadályozzák a vírus külföldre terjedését. A 4-es fokozatban a WHO felszólítja az országokat, hogy vegyenek fontolóra olyan intézkedéseket, mint például a kiutazók szűrővizsgálata, továbbá a betegség által érintett területre utazók felvilágosítása. Azoknak az országoknk pedig, amelyekben már megjelent a betegség, fontolóra kell venniük a világjárvány esetére tartalékolt oltóanyagok bevetését, és korlátozniuk kell a betegségtől érintett térségből való kiutazást.

    Most a 3-as fokozat van érvényben. A hármas fokozat csak annyit jelent, hogy egy állati vagy állati és humán vírus szórványos megbetegedéseket okoz, vagy kisebb emberi járványokat, de nincs tartós járvány. (Független Hírügynökség)

  • Ukrajna betiltotta az élősertés- és sertéshús-behozatalt Mexikóból, az Egyesült Államokból, Kanadából és Új-Zélandról, közölte hétfőn Kijevben az állami állategészségügyi szolgálat sajtóosztálya. A tilalom az április 21. utáni szállítmányokra vonatkozik az Ukrán Állategészségügyi Állami Bizottság bejelentése szerint. A tilalom bevezetését az intézmény az érintett országokban észlelt sertésinfluenza-megbetegedésekkel indokolták Kijevben. (MTI)

  • Iraelben inkább mexikói influenzának nevezik a terjedőben lévő veszélyes betegséget, jelentette a Reuters. "Nem fogjuk sertésinfluenzának hívni" - jelentettei ki egy hétfői sajtótájékoztatón Jakov Licman egészségügyi miniszterhelyettes. Az ortodox zsidó politikus ugyanakkor biztosította a közvéleményt, hogy a hatóságok felkészültek az esetlegesen felmerülő esetek kezelésére. (A zsidó étkezési hagyományok tisztátalan állatként tekintenek a sertésre, és tilos a disznóhús fogyasztása. Néhány izraeli üzletben azonban kapható a nem kóser húsfajta.)

  • Az Egyesült Államokban hétfőn reggel elkezdték vizsgálni a határforgalmat a sertésinfluenzás fertőzések kiszűrésére. Az amerikai határbiztonsági szervek "passzív vizsgálatot" végeznek; kérdéseket tesznek fel az utasoknak arról, hogy betegek-e, lázasak-e, közölte Richard Besser, a szövetségi betegségmegelőzési központ vezetője, aki a Fehér Ház vasárnapi felhívását megismételve nyugalomra intette a lakosságot.

    000T TRPar2526712

    Barack Obama amerikai elnök hétfőn közölte: nincs ok pánikra, és a kormány, az egészségügyi hatóságok szoros figyelemmel kísérik az amerikai fertőzöttek sorsát. "Nyilvánvalóan aggodalomra ad okot (az ügy), és kiemelt készültségi szintre van szükség, de nem kell riadót fújni" - mondta Obama, és rendszeres tájékoztatást ígért a fertőzöttségi helyzet alakulásáról és a fenyegetés mértékéről. Obama megjegyezte: a sertésinfluenza-járvány fenyegetése is azt erősíti meg, hogy az Egyesült Államok nem maradhat le az orvosi kutatások terén.

  • A Times Online híre szerint Nagy-Britanniában is sertésinfluenza-gyanús eseteket vizsgálnak: egy Mexikóból érkezett kanadai nőt Machesterben, két skót turistát - akik szintén Mexikóban jártak az utóbbi időben - Skóciában vizsgálnak influenzás tüneteik miatt.

  • Az uniós pénzek elbírálását végző döntéshozók már idén januárban érezték, hogy a disznókon áll vagy bukik az emberiség sorsa. Minden bizonnyal ezzel magyarázható, hogy nem kevesebb, mint 79 794 000 forintos támogatást szavaztak meg az egy Channel Islands-i bejegyezésű társaság, a Cromwell Kahl Ltd. résztulajdonában álló Cryo-Innovation Kutatás-Fejlesztési és Szolgáltató Kft.-nek. A pénz 77 százalékos támogatást nyújt a projekt címe szerint a sertés ivarsejtek stresszkezelésére, a sertéstenyésztés sebességbe kapcsolására. Úgy érezzük, hogy a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására Budapesten és Pest megyében elkölthető pénzt soha jobb célra nem lehetett volna költeni, mint erre.

  • A kubai kormány hétfőn az állami sajtóban bejelentette, hogy a mexikói sertésinfluenza-járványra tekintettel, megelőző intézkedésként, korlátozni fogja a Mexikóba induló és onnan érkező légi járatok számát. Jelenleg minden nap több járat közlekedik Havanna és Mexikóváros, illetve Havanna és a mexikói tengerparti Cancún városa között. Arról nem esik szó a bejelentésben, hogy fedeztek-e fel már sertésinfluenzás emberi megbetegedéseket a karib-tengeri szigetországban. (MTI)

  • Az Egyesült Államoknak a sertésinfluenza súlyosabb eseteivel is számolnia kell, sőt az e kórból adódó halálesetek sincsenek kizárva, jelentette ki hétfőn Richard Besser, a járványos betegségek megelőzésének, illetve megfékezésének kérdéseivel foglalkozó amerikai központ igazgatója. "Az embereknek fel kell készülniük erre az eshetőségre" - hangsúlyozta Besser az ABC televíziónak adott nyilatkozatában. "Nagyon aggódunk, ezért hozunk nagyon erélyes intézkedéseket" - tette hozzá. Besser felszólította az ország lakosait, hogy kerüljék a beteg emberek közelségét, gyakran mossanak kezet, és ne menjenek munkába, illetve iskolába, ha betegek.

    Mindazonáltal a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában indokolatlannak nevezte, hogy az Európai Unió eltanácsolta polgárait a sertésinfluenza által sújtott térségekbe utazástól. "A jelen stádiumban nem vezetnék be korlátozásokat, nem tanácsolnék el senkit az Egyesült Államokba utazástól" - mondta Besser, emlékeztetve arra, hogy az egyesült államokbeli páciensek mind kigyógyultak a betegségből. Az Egyesült Államokban húsz sertésinfluenzás emberi megbetegedést észleltek eddig, de e betegségből fakadó halálesetről nem tudnak. (MTI)

  • Egyelőre semmilyen rendkívüli intézkedést nem kellett bevezetni Ferihegyen, de a repülőtér és az ÁNTSZ illetékesei egyeztettek hétfőn délután - mondták el az Index érdeklődésére a Budapest Airport kommunikációs osztályán. Budapestre naponta egy közvetlen járat érkezik az amerikai kontinensről, New Yorkból, arra vonatkozóan azonban nincsen adat, hogy átszállással, európai városokon keresztül hányan érkeznek Észak- és Közép-Amerikából.

  • Olaszországban sertésinfluenza-gyanúval vizsgálnak egy nőt, aki nemrég tért vissza az Egyesült Államokból. A 31 éves nő Velencében magas lázzal került kórházba. A nő San Diegóban járt, ahol 7 embernél diagnosztizáltak sertésinfluenzát. Az ANSA olasz nemzeti hírügynökség jelentése szerint a páciens nincsen életveszélyben. Elkülönítve orvosi megfigyelés alatt tartják. Már Európában is megjelent a betegség, az első esetet hétfőn Spanyolországban jelentették be. (Független Hírügynökség)

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előbbre hozta a sertésinfluenza miatt felállított rendkívüli bizottság tanácskozását. A bizottságot eredetileg keddre hívták össze, de hétfőn az időpontot előrehozták hétfő délután 16 órára. Ezt egy WHO szóvivő jelentette be a szervezet székhelyén, Genfben. A rendkívüli bizottság arról dönt, hogy a helyzetet a jelenelgi 3-as fokozatúról 4-esre minősíti-e át. A 4-es fokozat "a világjárvány kockázatának lényeges növekedését" jelenti. (Független Hírügynökség)

  • Hétfőtől kezdve megvizsgálják az amerikai kontinensről érkező utasokat a moszkvai repülőtereken, hogy megakadályozzák a sertésinfluenza beszivárgását Oroszország területére, közölte hétfőn Gennagyij Onyiscsenko, az orosz tisztiorvosi szolgálat vezetője. A moszkvai repülőtereken a madárinfluenza felbukkanása idején foganatosított ellenőrzésekhez hasonló vizsgálatok lesznek: mérni fogják az utasok testhőmérsékletét, figyelik a legénység tagjainak egészségügyi állapotát, de a fedélzeten felszolgált ételeket is ellenőrzik.

    Az orosz mezőgazdasági egészségügyi szolgálat behozatali korlátozást rendelt el a Mexikóból, az Egyesült Államokból és a Karib-tenger térségéből származó húsra. Minden egészségügyi vezető megkapta az utasításokak, hogy mit kell tenni a kór felbukkanása esetén. A tiszti főorvos felszólította az oroszokat, hogy tartózkodjanak a tengerentúli, mexikói utaktól. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vasárnap kormánybizottságot hozott létre, a sertésinfluenza elleni fellépés érdekében. A testületben mások mellett a külügyminisztérium és a határőrség képviselői vesznek részt. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A Roche felfuttatja a Tamiflu gyártását

    A svájci Roche gyógyszergyár, hírét vévén a sertésinfluenza-veszélynek, megvizsgálja, miként növelhetné az influenza kezelésére általában alkalmasnak tartott szere, a Tamiflu gyártását. A termelés felfuttatásához nyolc hónapra van szükség, mondta a Roche szóvivője hétfőn. A gyógyszergyártó cég nyeresége tavaly csökkent, mert a madárinfluenzából nem lett világjárvány, és visszaesett a Tamiflu forgalma.

    000T TRHkg2321802
  • Amennyiben módjuk van rá, halasszák el az Egyesült Államokba, illetve Mexikóba tervezett utazásukat az ottani sertésinfluenza-járvány miatt, kérte az európaiakat az EU egészségügyi biztosa. Andrulla Vasziliu hétfőn Luxembourgban találkozott az EU ott tanácskozó külügyminisztereivel, és tájékoztatta őket a sertésinfluenzával kapcsolatos helyzetről. Vasziliu elmondta a külügyminisztereknek, hogy az unió közegészségügyi szervei állandó, szoros kapcsolatban és  információcserében állnak az érintett amerikai országok társszerveivel, illetve az Egészségügyi Világszervezettel, a WHO-val.

    Vasziliu kitért arra, hogy a sertésinfluenza vírusa globális fenyegetést jelenthet a sűrű nemzetközi utasforgalom miatt. Hatósági tilalmat nem jelentett be az amerikai, illetve mexikói utazásokra nézve, de azt mondta: személy szerint azt tartaná helyesnek, ha lehetőség szerint mindenki elkerülné az utazást az érintett térségekbe. Időközben Spanyolország hivatalosan is megerősítette az emberre halálos veszélyt jelentő betegség első európai előfordulását. Csütörtökön az EU egészségügyi miniszterei rendkívüli tanácskozást tartanak a járvány miatt. (MTI)

  • A hanoveri RMX határidős árupiacon hétfőn átlagosan 3,5 százalékkal csökkent a sertéshúsok ára a különböző határidőkre. A legközelebbi, júniusi határidőre 0,055 euróval kilónként 1,50 euróra csökkent a sertéshúsféleségek átlagára. "A sertésinfluenza-félelem lenyomta az árakat, habár a visszaesés viszonylag mérsékelt. Azonban nagy a nyugtalanság, nem azért, mintha bárki a betegség németországi megjelenésétől tartana, hanem azért, mert a sajtóból, televízióból dőlni fognak a rémhírek, és ezért az emberek nem szívesen esznek majd sertéshúst, pedig a hús fogyasztásának semmi köze a betegséghez" - mondta egy kereskedő. (MTI)

  • Bajnai Gordon írásos tájékoztatást kért a sertésinfluenzáról az illetékes hatóságoktól az egészségügyi miniszteren keresztül, közölte Budai Bernadett kormányszóvivő az MTI-vel hétfőn.