Világjárvány lehet a sertésinfluenzából

2009.05.05. 19:43

Fontosabb részletek
  • Magyarországon is megjelent a vírus. Először május végén egy brazil turistáról bizonyosodott be, hogy megfertőzödött, majd két New Yorkból hazaérkező férfinél diagnosztizálták a H1N1-et.
  • Már 69 országban 22 ezernél is több esetben jelentettek fertőzést.
  • Eddig 125 ember halt meg a járványban, többségük Mexikóban és az Egyesült Államokban.
  • A WHO továbbra sem emeli a legmagasabb, hatos fokozatúra a riasztási szintet.
  • A betegség sertéshús fogyasztásával nem terjed, ember-ember közti érintkezéssel viszont igen.
  • Kell-e félni a sertésinfluenzától? - kérdések és válaszok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország is bekerül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális influenza-ellenőrző hálózatába, amelyet a szervezet a központi és nemzeti laborok közötti gyorsabb adatcsere miatt hozott létre - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    Magyarország hivatalosan akkreditált víruslaboratóriummal rendelkezik, mely minden évben részt vesz a WHO által szervezett körvizsgálatban és mindig 100 százalékos pontossággal teljesít mind a szezonális, mind az egyéb vírusvizsgálatokban - olvasható a közleményben. (MTI)

  • Eddig összesen 1419 ember betegedett meg a világon bizonyítottan az új típusú influenzában; a halálos áldozatok száma 30 - jelentette be a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    000T TRHkg2349643
  • Magyarország számára akár kedvező is lehet egyes országok piacvédő magatartása az új influenzával kapcsolatban - hangoztatta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Az agrártárca vezetője  úgy vélekedett, a protekcionista intézkedések nyomán azok az államok, amelyek nem vásárolnak sertéshúst az általuk fertőzöttnek ítélt térségekből, akár magyar árut is vehetnek a továbbiakban.

    Ez pedig kedvező lehet a magyar termelők számára. Az országos főállatorvos-helyettes véleményéhez csatlakozva hangsúlyozta, hogy a jelenlegi influenzás megbetegedésekkel kapcsolatban a sertéssel való összefüggéseket óvatosan kell kezelni, mivel még nem tekinthetők teljesen bizonyítottnak. Megerősítette, hogy a sertéshús fogyasztása nem veszélyes. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Késik a minta az influenza elleni vakcinához

    Székely Tamás egészségügyi miniszter legújabb nyilatkozata szerint csak a jövő héten kaphat Magyarország megfelelő vírustörzset a sertésinfluenza elleni vakcina gyártásához. A késés oka, hogy a WHO egyszerre akarja átadni minden államnak a megfelelő minőségű mintát.

  • cikkünk a témában:

    Emberrablásként élték meg a karantént

    Kedden egy Mexikóvárosból érkező különgép több kínai városban is felvette az ázsiai országban karanténba helyezett mexikóiakat, akiket Felipe Calderón elnök szerint ok nélkül különítettek el.
    A karantént néhány utas emberrablásként élte meg, Peking szerint viszont csak elővigyázatosak voltak. Elemzők szerint a kínai vezetés a 2003-as SARS miatt is kompenzálhatott.

  • A WHO megkezdi 2,4 millió adag influenza elleni szer eljuttatását 72 országba. Fadela Chaib, az Egészségügyi Világszervezet szóvivője arra nem tért ki, hogy Mexikón kívül milyen országok kapnak a szerből. A gyógyszerek a Roche gyógyszergyár által 2005 és 2006 között adományozott készletekből származnak.

    A H1N1 vírus ellen hatékonynak tartott Tamiflut gyártó svájci vállalat 5 millió adag gyógyszert adományozott a WHO-nak a madárinfluenza-járvány veszély után. A készlet egy részét május 5-én kezdik meg szétosztani a svájci Genfből és Bázelből, valamint az egyesült államokbeli Marylandből és az egyesült arab emírségekbeli Dubajból.

    000T TRHkg2352766
  • Amerikai tisztségviselők szerint korai még kijelenteni, hogy már visszaszorulóban van a mexikói eredetű új influenza, noha egyes jelek arra utalnak, hogy a járvány nem olyan súlyos, mint amilyennek először gondolták. Elképzelhető, hogy a járvány a nyári melegben visszaszorul, de ősszel újra feltámadhat. Mindazonáltal az embereknek nem kell megijedniük attól, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elrendeli a világjárványra utaló, legmagasabb fokú riasztást a H1N1 vírussal kapcsolatban, mert a világjárvány szó csak a vírus földrajzi elterjedtségére utal, nem pedig annak veszélyességére.

    Richard Besser, az amerikai járványügyi központ (CDCP) igazgatója szerint vannak arra utaló jelek, hogy a járványfenyegetés nem nő tovább, de korai még kijelenteni, hogy terjedését megfékezték. Mint mondta, nem tudja alátámasztani azt, amit a mexikói hatóságok állítanak, hogy a járvány már elérte csúcsát. Egészségügyi szakértők szerint a járvány a következő hónapokban kiterjed a Föld déli féltekéjére is, ahol közeleg a tél, az influenza továbbadásának kedvező évszak. (MTI)

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb, kedd reggeli adatai szerint a világ 21 országa összesen 1124 új A(H1N1)-es influenzás fertőzést és 26 halálos esetet jelentett. Mexikóban 26-an haltak meg, az EGyesült Államokban egy gyermek. A bizonyított fertőzéses esetek száma Mexikóban 590, az Egyesült Államokban 286, Kanadában 140.

    A fertőzés eddig 11 európai országban jelent meg. Spanyolország 54, Nagy-Britannia 18, Németország 8, Franciaország 4, Olaszország 2 igazolt esetről számolt be. Egy-egy fertőzéses esetet jelentettek Ausztriából, Dániából, Hollandiából, Írországból, Portugáliából és Svájcból. Ezen kívül jelen van a fertőzés Új-Zélandon (6), Izraelben (4), Kolumbiában (1), Hongkongban (1), Dél-Koreában (1) és Costa Ricán (1). (FH)

  • Mezőgazdasági bizottság: nincs influenzajárvány a sertéseknél Miután csupán egy esetben, Kanadában észleltek influenzás megbetegedést sertésekben, nem lehet járványról beszélni - mondta el Bognár Lajos a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának keddi ülésén. A szakértő hozzátette: az állatokról állatokra terjedő influenzajárvány hiányában nem indokolt a sertéskészítmények kereskedelmének korlátozása sem.

    Kiemelte: külön kell választani az új influenzavírus emberről emberre, valamint állatról állatra terjedésének kockázatait. Jelenleg a humán influenzajárvány jelent problémát, állategészségügyi szempontból semmilyen járványról nincs szó, így a sertéshús és a sertéskészítmények minden kockázat nélkül fogyaszthatók.

  • Egy győri mentőállomáson bemutatták  a mentősök védőfelszerelését, amelyet akkor kell használniuk, ha a H1N1vírus megbetegedéseket okozna Magyarországon. A védőruházat védőszemüveget, overallt, arcmaszkot és gumikesztyűt tartalmaz. (MTI)

    DVETT20090505002

  • A mexikóiak többsége szerint az új influenzavírus terjedése főként Mexikóváros problémája, ezért nem is veszik komolyan az óvintézkedéseket. A kormány figyelmeztetéseit a mexikóiak többsége nem tartja be: az acapulcói üdülőhelyek strandjai tele vannak, sokan vásárolnak,  és nem viselnek egyáltalán védőmaszkot. Többen úgy nyilatkoztak, hogy túlzónak tartják a hatóságok figyelmeztetését.

  • Mexikóban stabilizálódik a helyzet az új vírus okozta influenzajárvány nyomán Felipe Calderón elnök szerint. Az iskolák a jövő héten nyílnak meg, az egyetemeken pedig már csütörtöktől újra kezdődhet az oktatás. Szerdán újra kinyithatnak a vendéglők. A múzeumok, könyvtárak és kegyhelyek kapui csütörtökön nyílnak meg. A kormányintézmények május 11-én nyitnak ki újra a mexikói elnök bejelentése szerint. A moziknak, színházaknak és zenés mulatóknak még várniuk kell. (MTI)

    000T TRMvd921832
  • Nem szerepel Magyarország azon mintegy 70 állam között, melyeket a WHO, az Egészségügyi Világszervezet héffői közleménye mint az új influenzavírus az úgynevezett PCR módszer segítségével képesek azonosítani. A környező országok szinte mindegyike rajta van a listán legalább egy, Ausztria több laboratóriummal is. A WHO közleménye szerint a listára kerülés feltétele az volt, hogy a szervezet minőségellenőrzési tesztjén az adott ország legalább az utolsó teszten 100 százalékos eredményt érjen el, és a korábbiakon is jól teljesítsen, vagy az utolsó két teszten kellett 100 százalékos eredményt elérni. Az Origonak az ÁNTSZ-nél azt mondták: félreértés lehet, hogy Magyarország lemaradt a listáról, annak két nappal ezelőtti változatán még szerepelt is az ország, azóta pedig semmi nem történt, ami indokolná a változást.

  • Hiányzik Magyarország az új influenzavírus azonosítására képes országokat felsoroló listáról, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adott ki hétfőn. Az ÁNTSZ szerint elírásról lehet szó, mert a lista két nappal korábbi változatán még szerepelt Magyarország. (origo)

  • Eddig 94 személyt fertőzött meg bizonyítottan Európában az új influenzavírus - ismertette hétfőn Strasbourgban az Európai Parlament ülésén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatait Andrulla Vasziliu, az EU egészségügyi biztosa. Mint hozzátette, van húsz további olyan eset is, ahol a szakemberek körében vitatott az új vírus által történt fertőződés. A legtöbb fertőzött Európán kívüli, és a járvány Mexikóban már a gazdasági élet normális menetét is zavarja - közölte. Az európai fertőzöttek állapota nem súlyos. Eddig a világban nyolc olyan esetet azonosítottak, ahol a fertőzés bizonyíthatóan emberről jutott át emberre. (MTI)

    000T TRDV503529
  • Az ENSZ hétfőn közölte, hogy a jelenlegi körülmények között nem tervezi a legmagasabb, hatos fokozatúra emelni az új influenzával kapcsolatos riasztást. A hatos szint azt jelezné, hogy a járvány világméretűvé vált. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár New Yorkban közölte: ha a mostani helyzet nem változik, akkor nem lesz magasabb riasztási fokozat. (MTI)

  • Kilenc brit beteg, köztük több gyermek leletében azonosították hétfőn az új influenzavírus kórokozóját. Ezzel 27-re nőtt azon britek száma, akik bizonyítottan a H1N1 vírustörzzsel fertőződtek.

    A járvány által leginkább érintett térség London, ahol hétfőn este 14 beteget tartottak nyilván.
    A nap folyamán két londoni általános iskolát bezártak a kór felbukkanása miatt. A hétfőn regisztrált kilenc új brit beteg közül öten diákok, akik ugyanabba a dél-londoni iskolába járnak.

  • Karanténba zártak egy 25 fős kanadai diákcsoportot egy kínai szállodában influenzavírus-fertőzés gyanúja miatt - közölte hétfőn a montreali egyetem illetékese. A diákok a hétvége óta vannak zárlat alatt, bár egyiküknél sem észlelték a fertőzés tüneteit. Ennek ellenére naponta háromszor mérik meg a lázukat - tette hozzá az egyetem szóvivője.

  • Mexikó fővárosában szerdán kinyithatnak az influenzajárvány miatt bezárt vendéglők és kávéházak, de a megszokott hétköznapi rend csak fokozatosan tér vissza a szolgáltatásokban. Az éttermeknek továbbra is teljesíteniük kell az egészségügyi hatóságok követelményeit. A múzeumok, könyvtárak és kegyhelyek kapui csütörtökön nyílnak meg, a moziknak, színházaknak és zenés mulatóknak még várniuk kell, az iskolákról pedig később döntenek. (MTI)

    000T TRMvd921924
  • Karanténba helyezték egy svájci laktanya mind a 250 katonáját az ország nyugati részén fekvő Fribourgban, mert ketten közülük gyaníthatóan megfertőződtek az új típusú influenzavírussal, közölte hétfőn a szövetségi védelmi, polgári védelmi és sportminisztérium. Svájcban eddig egyetlen esetben bizonyosodott be az új influenzavírus által okozott megbetegedés. A fertőzött személy nemrégiben tért haza Mexikóból. Vasárnap már el is hagyhatta a kórházat.

  • Két újabb megbetegedést regisztráltak Olaszországban. Ezzel négyre nőtt az országban az új influenzavírus által okozott ismert megbetegedések száma. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint egy 16 éves lányt és egy 11 éves fiút kezelnek vírusellenes szerekkel római kórházakban. (MTI)

  • Portugáliában hétfőn hivatalosan megerősítették az első új típusú influenzás esetet: a beteg - egy 30 éves nő - mexikói nyaralásából tért vissza nemrég hazájába. Ana Jorge egészségügyi miniszter elmondta, hogy a beteg visszanyerte egészségét, jól van, de még otthonában elkülönítik. Egészségügyi tisztviselők már érintkezésbe léptek azokkal az emberekkel, akik kapcsolatban voltak vele azóta, hogy Mexikóból hazatért. A portugál turistánál a H1N1 influenzavírus jelenlétét egy londoni laboratóriumban mutatták ki.

    000T TRMvd921685
  • Továbbra sincs új vírussal fertőzött beteg Magyarországon, mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn újságírók előtt, Budapesten. A Ferihegyi repülőtéren naponta nyolcezer ember halad el a múlt héten felállított infrakamerák előtt, de azoknál sem igazolódott a vírusfertőzés, akiket a kamera kiszűrt vagy akik jelentkeztek az ellenőrző pultnál. A miniszter hangsúlyozta, hogy új vírustörzsről van szó, amely ellen nincs védettsége az emberi szervezetnek, ezért fontos az eddig meghozott intézkedések fenntartása. Amint a WHO úgy ítéli meg, hogy izolálták a betegséget okozó vírust, azt azonnal megküldik Magyarországnak. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Csaknem ezer fertőzött a világban

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb, hétfő reggeli adatai szerint a világ 20 országa összesen 985 A típusú H1N1-es influenzás fertőzést és 26 halálos esetet jelentett. A WHO egyes adatai eltérnek az egyes országok hivatalos adataitól.

  • cikkünk a témában:

    A sertéstelepek ellenőrzését sürgeti a WHO

    A világon mindenütt figyelni kell arra, hogy nem bukkan-e fel az új H1N1 influenzavírus sertésekben. Ha igen, a járványokat fel kell tartóztatni, mert a vírus a sertésekről átkerülhet az emberre - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy szakértője. (FH)

  • Két új betegnél mutatták ki az új típusú influenzavírust Franciaországban, közölte a párizsi egészségügyi minisztérium hétfőn. Velük négyre emelkedett a bizonyítottan fertőzöttek száma az európai országban. A 23 éves férfi és a 24 éves nő nemrég tért haza Mexikóból. Egy párizsi kórházban kezelik őket, miután tesztek bizonyították náluk a H1N1-fertőzést. Eddig két francia betegről tudták biztosan, hogy az új típusú influenza kórokozóját hordozzák, további nyolc gyanús esetnél pedig még nem zárult le a laboratóriumi vizsgálat. (Független Hírügynökség)

  • Nem az új influenzában hunyt el az a beteg a törökországi Antalya tartományban, akiről ezt gyanították, mondta hétfőn egy kórházi szóvivő. A CNN Türk török hírtelevízió nem sokkal korábbi jelentése szerint az Akdeniz kórházban meghalt egy beteg, akivel kapcsolatban azt az információt kapták, hogy feltehetőleg a H1N1 vírussal fertőződött meg. A hírtelevízió beszámolója szerint a beteget vasárnap szállították az új influenzavírus tüneteivel a kórházba, és hétfő reggel meghalt. Törökország eddig nem szerepelt azon országok listáján, amelyekben van igazolt esete a H1N1 jelű vírussal való fertőzöttségnek, a mexikói eredetű járvány miatt mégis sokkal kisebb a közéleti aktivitás. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Mexikó repülőgéppel menekíti ki polgárait Kínából

    Különrepülőgépet meneszt a mexikói kormány a latin-amerikai ország állampolgáraiért Kínába, miután Mexikó pekingi nagykövete szerint honfitársai hátrányos megkülönböztetést szenvednek el az új H1N1 vírus mexikói eredete miatt az ázsiai országban. Összesen legalább 70 mexikóit helyeztek karanténba, noha többségüknek nem volt semmilyen tünete, és fertőzöttekkel sem került korábban semmilyen kapcsolatba. (MTI)

  • Elhunyt egy olyan beteg a törökországi Antalya tartományban, aki feltehetőleg az új influenzavírussal fertőződött meg, jelentette hétfőn a CNN Türk török hírtelevízió. Az eset részleteiből egyelőre semmi nem ismert, és a tévé jelentését nem erősítette meg más forrás. A beteget az Akdeniz kórházban ápolták, amelyet most vesztegzár alá helyeztek. Törökország eddig nem szerepelt azon országok listáján, amelyekben van igazolt esete a H1N1 jelű vírussal való fertőzöttségnek, a mexikói eredetű járvány miatt mégis sokkal kisebb a közéleti aktivitás. (MTI)

  • Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője hétfőn, a brit Financial Times című napilapnak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy az új típusú influenzajárvány visszatérhet. Chan szerint nem egyenlő a járvány végével az, hogy a halálos áldozatok száma csökkenő tendenciát mutat. Ha a vírus ismét támadásba lendül, akkor minden bizonnyal a 21. század legnagyobb járványkitörését okozza, véli a WHO vezetője. Hangsúlyozta: nem azt jósolja, hogy jön a világjárvány, de jobb túlságosan felkészültnek lenni, mint kevésbé.

     

    A mexikói egészségügyi miniszter vasárnap azt mondta: lecsengőben van a járvány, hanyatlóban az új típusú influenza terjedése, amely április 23. és 28. között tetőzött a közép-amerikai országban. Jose Angel Cordova hozzátette: azt tervezik, szerdán újranyitják a járvány miatt bezárt éttermeket, kávézókat, mozikat, színházakat és más nyilvános helyeket Mexikóvárosban. (Független Hírügynökség)