Vencel
13 °C
23 °C

A bürokrácia nehezíti Tóásó Előd védelmét

2009.04.27. 07:28
Még mindig nem találtak tolmácsot a La Paz-i San Pedro börtönben fogva tartott Tóásó Előd ügyvédjének, és a bürokrácia is nehezíti, hogy beszélni tudjon védencével. Az argentínai magyar nagykövet közbenjárására néhány napon belül Budapestre érkezhet Magyarosi Árpád holtteste, ha ennek költségeit a család vagy más előteremti.

A munkáját nehezítő bürokratikus akadályokra panaszkodott a La Paz-i San Pedro börtönben fogva tartott Tóásó Előd ügyvédje, Rigoberto Paredes Ayllón. A Los Tiempos című bolíviai újság internetes oldalán vasárnap közzétett cikk szerint Paredes rámutatott, hogy még mindig nem találtak tolmácsot. Emellett adminisztratív akadályok sokaságát kell legyőznie a börtönben, hogy láthassa védencét és beszélhessen vele.

A bolíviai rendőrség elitkommandósai április 16-án Santa Cruz városban agyonlőtték a terrorizmussal gyanúsított, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot pedig őrizetbe vették.

Tóásó doolgozni ment Bolíviába

Az ügyvéd elmondta, hogy Tóásó Előd egy fiatal szakember, aki munka reményében érkezett Bolíviába tavaly novemberben. A családja által küldött pénzből élt, emellett bizonyos informatikai munkát végzett egy hölgynél, akinek - mint mondta - a személyazonosságát a kellő időpontban meg is nevezi.

Kijelentette, hogy Tóásó bizonyítottan nem kapott kiképzést fegyverek használatából, és dolgozni hívták Bolíviába. Az ügyvéd arról nem kívánt nyilatkozni, hogy ki fizette ki Tóásó Előd szállodai tartózkodásának költségeit.

A La Razón című újság arról írt, hogy Roger Valverde bíró vette át az ügyet Betty Yaníquez bírótól, akit Tóásó Előd védőügyvédje alkalmatlanságra hivatkozva elutasított. Paredes arra hivatkozott, hogy nem kapott értesítést és védencét nélküle vitték a szombatra összehívott tárgyalásra, amelyen meghallgatták volna azt a személyt, aki videofelvételt készített a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista sejtről. Az ügyészség szerint ez a három perces felvétel is bizonyítja a terrorizmus vádját.

Rendőrségi védelem alatt a videofelvétel készítője

Eközben Marcelo Sosa, az ügyben illetékes ügyész elzárkózott attól, hogy részleteket közöljön a rossz hangminőségű videofelvétel készítőjéről. Korábban annyit mondott, hogy idős és nagyon beteg emberről van szó, aki mielőbb szeretne vallomást tenni a bíróságon. Paredes kételkedik, s ezért kérelmezni fogja az ügyészségi tanú egészségügyi kivizsgálását.

A Los Tiempos beszámolója szerint péntek reggel adta át a felvételt az említett személy, aki jelenleg rendőrségi védelem alatt áll. A nevét nem árulták el, mert az ügyészség attól tart, hogy "akár meg is ölhetik, csakhogy ne tegyen vallomást". Hétfőn vagy kedden hallgatja meg a bíróság, s utána is védőőrizet alatt marad.

Alfredo Rada, a kormányzati ügyek minisztere vasárnap bejelentette, hogy megerősítették az államfő, az alelnök, a miniszterek, valamint az ügyet vizsgáló nyomozók és az ügyészek biztonsági védelmét. A videófelvétel megtekintése után Rada tanácskozott a rendőrség vezérkarával, és azt kérte, hogy erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket.

Hazaszállíthatják magyarorsi holttestét

A magyar és a román kormány képviseletében atadta a Magyarosi Árpád holttestének elszállításához szükséges személyi okmányokat és engedélyt a magyar nagykövet vasárnap Santa Cruz városban, így néhány napon belül Budapestre érkezhet a holttest.

Józsa Mátyás, Magyarország argentínai nagykövete, aki a Külügyminisztérium megbízásából tájékozódik a Bolíviában lelőtt, illetve börtönbe került magyar állampolgárok ügyéről, vasárnap a román külügyminisztérium tanácsosával együtt utazott La Pazból az onnan 900 kilométerre keletre fekvő Santa Cruz városba.

Magyarosi Árpád földi maradványait Santa Cruzban a San Juan de Dios nevű kórház halottasházában őrzik. Józsa Mátyás elmondta, hogy amennyiben a holttest elszállításának lebonyolításával megbízott ügyvédnek sikerül hétfőn megállapodnia a magyar céggel, akkor két-három napon belül el is intézhetik az ügyet.

Gondot okoz azonban, hogy a holttest tárolásához, az iratok beszerzéséhez, az ügyvédi díjazáshoz és a szállításhoz szükséges költségek még nem állnak rendelkezésre. A nagykövet figyelmeztetett arra, hogy a hazaszállíttatás anyagi fedezetének előteremtéséről az érintetteknek mielőbb megállapodásra kéne jutniuk, mert enélkül elhúzódhat az ügy.

"A szülők vállalták, hogy a költségeket fedezik, de nekik nincs meg a pénzük. Itt bekapcsolódott a Magyar Vöröskereszt, amely gyűjtést rendez, de nem tudom, hogy az hogy áll. Információim szerint a magyar kormány nem vállalja az anyagi fedezetet, és a román kormány sem" - mondta a nagykövet.

Morales visszavág

Evo Morales bolíviai államfő rendeletet készíttet elő, amelynek alapján elkobozzák azoknak a vállalkozóknak a vagyonát, akikről kiderül, hogy szoros kapcsolatban álltak a Rózsa Flores Eduardo által vezetett feltételezett terrorista csoporttal - derül ki a La Razón című bolíviai napilap internetes oldalán vasárnap közzétett cikkből.

Morales szombaton Cochabambában a kormányzó Mozgalom a Szocializmusért Pártot (MAS) támogató társadalmi mozgalmak vezetőinek tanácskozásán mondott beszédet, amelyben egyebek között azt is megerősítette, hogy Alfredo Rada, a kormányzati ügyek minisztere továbbra is élvezi bizalmát, nem távolítják el a kormányból.

Komoly felzúdulást váltott ki és gyakorlatilag a köznevetség tárgyává tette Radát egy, a hét közepén nyilvánosságra hozott fénykép, amelyen állítása szerint terroristák láthatóak. Órákon belül kiderült azonban, hogy valójában nyolc sportoló látható a fotón, akik a paintballhoz hasonló airsoft játékot gyakoroltak az erdőben.

Morales kitartott azon állítása mellett, hogy Rózsa Flores Eduardo és társai terroristák és az ő életére törtek. A bolíviai elnök szerint "téves hozzáállást tanúsítanak a magyarokat és íreket védelmező hatóságok".

Közölte, hogy tájékozódnak a csoport tagjainak előéletéről. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarország nemzetközi hatóságok elé viheti-e Tóásó Előd feltételezett bántalmazásának ügyét, Morales azzal fenyegetőzött, hogy fel fognak lépni a magyar hatóságok ellen is.

A horvát szál

Isaac Ávalos, a bolíviai földművesek vezetője azzal vádolta a horvát származású bolíviai Branko Marinkovicot, a Santa Cruz-i polgári bizottság befolyásos volt elnökét, hogy ő bérelte fel Rózsa Florest és társait. Ugyanakkor elismerte, hogy nincsenek bizonyítékai ennek az állításnak az alátámasztására. Hozzáfűzte azonban, hogy több földműves látta Rózsa Florest olyan eseményeken, ahol Brankovic is jelen volt.

Az ellenzék a nyomozásba való beavatkozásként értékelte Morales bejelentését a vagyonelkobzást kilátásba helyező rendeletről. Gabriel Dabdoub, a Bolíviai Vállalkozók Szövetségének elnöke megkérdőjelezte az államfő lépésének helyességét, mondván, hogy az a felelős magatartás, ha hagyják dolgozni az ügyészséget és a bíróságot.

Az El Deber című Santa Cruz-i újságnak Fernando Untoja politikai elemző kifejtette, hogy a feltételezett terroristák és az államfő elleni állítólagos merénylettervezet ügyének átpolitizálásával a MAS két fontos dolgot is elért. Egyrészt a párt újra egységessé vált, az elégedetlenkedő belső frakciók felsorakoztak Morales mellett. Másrészt az államfő az áldozat szerepében lépett fel a világ előtt, és a nemzetek közössége ismét támogatásáról biztosította, mint a változások folyamatát előrevivő indián vezetőt.