István, Vajk
17 °C
34 °C

A vírus már februárban fertőzhetett Mexikóban

2009.04.28. 13:18 Módosítva: 2009-04-28 15:32:32
Már februárban a mostani vírus betegíthetett meg több száz mexikóit az ország keleti részén található Veracruzban. A faluban élő egyik négyéves kisfiú esetében bebizonyosodott, hogy még korábban elkapta a sertésinfluenzát, de túlélte a betegséget. Az egészségügyi hatóságok egyelőre nem állapították meg a fertőzés kiindulópontját.

Már februárban felbukkanhatott Mexikóban az április végén legalább 82 ember halálát okozó sertésinfluenza vírusa. A mexikói hatóságok korábban azt feltételezték, hogy egy április 12-én az ország déli részén található Oaxacában életét vesztő asszony kaphatta el először a H1N1 vírus most fertőző változatát, de az ország keleti felében található Veracruz egyik kis falujában élők szerint a településükön már korábban megjelent a sertésinfluenza.

A faluban élő egyik négyéves kisfiúról bebizonyosodott, hogy korábban elkapta a sertésinfluenzát, de felgyógyult a betegségből. A hatóságok április elején még a sima influenzavírusra gyanakodtak, mintáját azután küldték el egy amerikai laboratóriumba, hogy a sertésinfluenza az Egyesült Államok területén is megjelent, írja a Telegraph. A vizsgálat Jose Angel Cordova egészségügyi miniszter szerint megerősítette az egyezést.

A kisfiú a La Gloria nevű mexikói faluban él, amit a helyi lakosok a betegség kiindulópontjának tartanak. A településen már február óta terjed valamilyen légúti megbetegedés, amelyet a helyiek a sertésinfluenzával azonosítanak.

"Néhányan már februárban megbetegedtek, egy nyolchónapos csecsemő pedig életét vesztette" - mondta az egyik név nélkül nyilatkozó férfi. „Március 21-én egy másik kisbaba is meghalt. Aztán egyszer csak a lakosok többsége lebetegedett." A beszámolók szerint a veracruzi egészségügyi hatóságok orvosokat és nővéreket küldtek a településre, akik gyógyszereket adtak a betegeknek. Azt állították, hogy a hagyományos influenza fertőzött a településen, a két halálesetet pedig bakteriális fertőzésnek tudták be.

Jose Luis Martinez, az egyik helyi lakos szerint azonban azonnal ráismertek a faluban terjedő betegségre, amikor a hatóságok ismertették a tévében a most fertőző sertésinfluenzára jellemző tüneteket. "A tünetek megegyeztek a mostani sertésinfluenza esetében említettekkel" - mondta. "Magas láz, izületi fájdalom, szörnyű fejfájás, néhányan hánytak és hasmenésről panaszkodtak. A betegség egyik pillanatról a másikra jelent meg, és egész családokat ledöntött a lábáról."

Martinez szerint a helyiek fele hétköznap a mostani járványban leginkább érintett Mexikóvárosban lakik és dolgozik, ezért behurcolhatták a betegséget a fővárosba.

A lakosok azt gyanítják, hogy egy La Gloria közelében található sertéstelep miatt kaphatták el a betegséget. A Granjas Carroll de Mexico vállalat szóvivője ugyanakkor hétfőn kijelentette, hogy a falutól harminc kilométerre található sertéstelepeiken nem észlelték sertésinfluenza jeleit az állatokon és az ott dolgozó emberek közül sem betegedett meg senki.

A mexikói hatóságok hivatalosan még nem állapították meg, hogy honnan indulhatott ki a fertőzés. A helyi egészségügyi tisztviselők Jose Angel Cordova egészségügyi miniszterrel együtt úgy vélték, hogy nem La Gloriá volt a sertésinfluenza kiindulópontja, írja a Telegraph. Cordova szerint a négyéves kisfiú kivételével a település többi lakosát hagyományos influenza betegítette meg.