Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

A vírus már februárban fertőzhetett Mexikóban

2009.04.28. 13:18 Módosítva: 2009-04-28 15:32:32
Már februárban a mostani vírus betegíthetett meg több száz mexikóit az ország keleti részén található Veracruzban. A faluban élő egyik négyéves kisfiú esetében bebizonyosodott, hogy még korábban elkapta a sertésinfluenzát, de túlélte a betegséget. Az egészségügyi hatóságok egyelőre nem állapították meg a fertőzés kiindulópontját.

Már februárban felbukkanhatott Mexikóban az április végén legalább 82 ember halálát okozó sertésinfluenza vírusa. A mexikói hatóságok korábban azt feltételezték, hogy egy április 12-én az ország déli részén található Oaxacában életét vesztő asszony kaphatta el először a H1N1 vírus most fertőző változatát, de az ország keleti felében található Veracruz egyik kis falujában élők szerint a településükön már korábban megjelent a sertésinfluenza.

A faluban élő egyik négyéves kisfiúról bebizonyosodott, hogy korábban elkapta a sertésinfluenzát, de felgyógyult a betegségből. A hatóságok április elején még a sima influenzavírusra gyanakodtak, mintáját azután küldték el egy amerikai laboratóriumba, hogy a sertésinfluenza az Egyesült Államok területén is megjelent, írja a Telegraph. A vizsgálat Jose Angel Cordova egészségügyi miniszter szerint megerősítette az egyezést.

A kisfiú a La Gloria nevű mexikói faluban él, amit a helyi lakosok a betegség kiindulópontjának tartanak. A településen már február óta terjed valamilyen légúti megbetegedés, amelyet a helyiek a sertésinfluenzával azonosítanak.

"Néhányan már februárban megbetegedtek, egy nyolchónapos csecsemő pedig életét vesztette" - mondta az egyik név nélkül nyilatkozó férfi. „Március 21-én egy másik kisbaba is meghalt. Aztán egyszer csak a lakosok többsége lebetegedett." A beszámolók szerint a veracruzi egészségügyi hatóságok orvosokat és nővéreket küldtek a településre, akik gyógyszereket adtak a betegeknek. Azt állították, hogy a hagyományos influenza fertőzött a településen, a két halálesetet pedig bakteriális fertőzésnek tudták be.

Jose Luis Martinez, az egyik helyi lakos szerint azonban azonnal ráismertek a faluban terjedő betegségre, amikor a hatóságok ismertették a tévében a most fertőző sertésinfluenzára jellemző tüneteket. "A tünetek megegyeztek a mostani sertésinfluenza esetében említettekkel" - mondta. "Magas láz, izületi fájdalom, szörnyű fejfájás, néhányan hánytak és hasmenésről panaszkodtak. A betegség egyik pillanatról a másikra jelent meg, és egész családokat ledöntött a lábáról."

Martinez szerint a helyiek fele hétköznap a mostani járványban leginkább érintett Mexikóvárosban lakik és dolgozik, ezért behurcolhatták a betegséget a fővárosba.

A lakosok azt gyanítják, hogy egy La Gloria közelében található sertéstelep miatt kaphatták el a betegséget. A Granjas Carroll de Mexico vállalat szóvivője ugyanakkor hétfőn kijelentette, hogy a falutól harminc kilométerre található sertéstelepeiken nem észlelték sertésinfluenza jeleit az állatokon és az ott dolgozó emberek közül sem betegedett meg senki.

A mexikói hatóságok hivatalosan még nem állapították meg, hogy honnan indulhatott ki a fertőzés. A helyi egészségügyi tisztviselők Jose Angel Cordova egészségügyi miniszterrel együtt úgy vélték, hogy nem La Gloriá volt a sertésinfluenza kiindulópontja, írja a Telegraph. Cordova szerint a négyéves kisfiú kivételével a település többi lakosát hagyományos influenza betegítette meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?