Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Átállt egy republikánus szenátor

2009.04.28. 19:48
Obstrukcióbiztos többséget szerzett a Demokrata Párt a szenátusban, mert egy amúgy is gyakran velük szavazó republikánus, Arlen Specter hivatalosan is átül. Specternek komoly kihívóval kellett volna megküzdenie pártjában a jövő évi szenátusi választása előtt.

Ami nem sikerült a novemberi választásokon, az most egy republikánus szenátor átállásával összejött a Demokrata Pártnak. Arlen Specter, a veterán pennsylvaniai szenátor kedden közölte a szenátusi demokrata többség vezetőjével, Harry Reiddel, hogy a jövőben a demokraták színeiben folytatja. Ezzel a demokratáknak hatvan szenátora lesz, azaz az ellenzéki obstrukció letörésére képes háromötödös többségben lesznek az amerikai törvényhozás felsőházában.

Ennek azért van jelentősége, mert a 2008-as választás után a demokraták a törvényhozás mindkét házában többségbe kerültek, így a kisebbségi republikánusok egyetlen lehetősége a nekik nem tetsző törvények elbuktatására az obstrukció volt. Háromötödös többséggel azonban letörhető az obstrukció, azaz a demokraták kedvükre hozhatnak meg bármilyen törvényt.

"1980-as megválasztásom óta a Republikánus Párt túlságosan is jobbra tolódott" - indokolta döntését Specter a PoliticsPA.com oldalon közzétett nyilatkozatában. Spectert döntése kiszivárgása után tapsal fogadták washingtoni irodája környékén.

Specter amúgy eddig is gyakran szavazott a demokratákkal. Megszavazta például Barack Obama 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját, amit a republikánusok amúgy elvetettek.

A Republikánus Párt elnöke, Michael Steele nyilatkozatában névleges republikánusnak nevezte, aki eddig is baloldali szavazatairól volt ismert. Mint mondta, már várja, hogy a 2010-es félidős választásokon a republikánus jelölt elverje a szenátort, már ha Specter egyáltalán túléli a demokrata előválasztást.

Specter kemény előválasztásra számíthatott volna a Republikánus Pártban. Kihívója Pat Toomey lett volna, aki 2004-ben csak kevéssel kapott ki tőle a republikánus előválasztáson. A Quinnipiac Egyetem felmérése szerint Toomey 41-27 arányban vezetett a republikánus szavazók körében.