Jusztina
10 °C
27 °C

Belgium negatív, máshol egyre több a beteg

2009.04.28. 07:14
Negatívnak bizonyultak a tesztek a Belgiumban jelzett hat sertésinfluenza-gyanús esetnél, közölte hétfő éjjel az illetékes minisztériumi bizottság. Több országban bukkantak fel újabb gyanús esetek.

Három felnőttről és három gyermekről van szó, akik a közelmúltban érkeztek haza Mexikóból, az Egyesült Államokból, illetve Argentínából. A szóban forgó betegeket elkülönítőbe helyezték, és vérmintát vettek tőlük.

Dél-Koreában is felbukkant az első gyanús eset. A dél-koreai járványügyi hatóság igazgatója kedden közölte, hogy egy Mexikóból a közelmúltban hazatért dél-koreai állampolgárt kezelnek influenzaszerű tüntekkel, és a laborvizsgálatok eredményét várják.

Ausztráliában már 19 ember jelentkezett orvosánál influenzás tünetekkel, s további 300 embert keresnek a hatóságok, akik együtt utaztak az új-zélandi légitársaság repülőgépén azokkal az aucklandi iskolásokkal, akik gyaníthatóan megfertőződtek a betegséggel. Az ausztrál kormány hétfőn életbe léptette a járványok esetére kidolgozott vészforgatókönyvet, és megszigorította az ellenőrzést a határokon. Az Amerikából érkező járatok pilótáinak még leszállás előtt jelentést kell tenniük az utasok egészségi állapotáról, az egészségügyi tisztviselők pedig készenlétben várakoznak a reptereken.

A Mexikóból hazatért kilenc aucklandi diákon és tanárukon kívül Új-Zélandon újabb 56 gyanús megbetegedést regisztráltak. Mindannyian Mexikóban vagy az Egyesült Államokban jártak az utóbbi két hét során, és most vizsgálják, hogy A típusú influenzával fertőződtek-e meg. Új-Zéland is fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett, így minden észak-amerikai járat utasait ellenőrzik.

Kolumbiában eddig tizenkét gyanús esetről számoltak be a hatóságok, és a kormány "nemzeti szükségállapotot" vezetett be, ami azt jelenti, hogy szükség esetén akár 6,4 milliárd dollárt is felszabadíthatnak azonnal gyógyszervásárlásra. A betegektől vett mintákat az Egyesült Államokba küldik ellenőrzésre. (MTI)