Egyetlen lövés végzett Dwyerrel

2009.04.28. 11:23 Módosítva: 2009.04.28. 11:23
A Bolíviában lelőtt ír férfi nem volt terrorista, a politika hidegen hagyta, mondják róla az ismerősei. Abban bíznak, hogy nem találnak a kezén lőpornyomokat, mert akkor bebizonyosodik, hogy a halála előtt nem használt fegyvert.

Az előzetes halottszemle szerint egyetlen lövés végzett az ír Michael Martin Dwyerrel, akit Rózsa Flores Eduardóval és Magyarosi Árpáddal együtt öltek meg bolíviai kommandósok április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában - jelentette kedden a The Irish Times című ír napilap internetes kiadásában.

Michael Martin Dwyer
Michael Martin Dwyer

A halálos lövés a mellkasán érte a 24 éves ír férfit. Az újság szerint a holttest már erősen oszlásnak indult, így Dwyer személyazonosságát csak fogazata alapján lehetett kétséget kizáróan megállapítani. A holttest állapota miatt kétségessé vált, hogy a halottszemle választ adhat számos függőben lévő kérdésre, többek között arra is, hogy vannak-e lőpornyomok a kezén. Ez segítene tisztázni, hogy használt-e fegyvert, mielőtt lelőtték.

A szálloda alkalmazottai a múlt héten a lapnak úgy nyilatkoztak: csak a három lelőtt férfi szállodai szobáiban voltak golyónyomok, ami arra utal, hogy a szobákból egyetlen lövést sem adtak le.

Az írek is kételkednek

Dwyer holtteste múlt csütörtökön érkezett meg Írországba, és az előzetes halottkémi vizsgálatot a család kérésére végezte el hétfőn egy állami kórboncnok. Ezt bírósági eljárás formáját öltő újabb halottkémi vizsgálat követi majd az illetékes dublini megyei bíróságon.

A The Irish Times forrásai hangsúlyozták, hogy ezek még csak előzetes megállapítások, a végeredmény azonban döntő jelentőségű lesz az igazság feltárásában. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy az ír férfi két társával együtt a rendőrökkel folytatott tűzharcban vesztette életét. A holttestről a szállodai szobában készült fényképeken azonban Dwyer alsóneműben látható, ami arra enged következtetni, hogy ágyban lehetett, amikor a kommandósok támadtak. A hatóságok abban bíznak, hogy a halottkémi vizsgálat eredményeinek további elemzéséből kiderül, hogy a férfi az ágyban feküdt-e, amikor lelőtték.

Dwyert nem érdekelte a politika

Az ír újság úgy tudja, hogy a bolíviai hatóságok nem vizsgálták meg a holttestet. Az El Deber című bolíviai napilap ezzel szemben azt állítja, hogy Dwyer és Magyarosi Árpád holttestét is felboncolták a dél-amerikai országban. Az eredményekről kedden tájékoztatják a nyomozást felügyelő ügyészt, Marcelo Sosát.

A bolíviai hatóságok azzal vádolják a három lelőtt férfit, valamint a rendőrségi akcióban őrizetbe vett a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot, hogy nemzetközi összeesküvés részeseiként Evo Morales elnök életére törtek.

Dwyer családja és barátai szerint a hazájában korábban kocsmai kidobó emberként és biztonsági őrként dolgozó férfit nem érdekelte a politika, ezért elképzelhetetlennek tartják, hogy köze lett volna a terrorizmushoz. Az ír kormány nemzetközi vizsgálatot követel a szállodai lövöldözés körülményeinek tisztázása végett. Diplomáciai források a The Irish Timesnak megerősítették, hogy ír és magyar tisztségviselők egyeztetéseket kezdtek az ügyben.

Az El Deber című bolíviai újság internetes kiadása szerint Magyarosi Árpád Santa Cruzban lévő holttestét szerdán szállítják Budapestre Madridon keresztül. Ezt az elhunyt családjának ügyvédje, Juan Carlos Becerra erősítette meg a lapnak.  • Hírek
  • Hírek