Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Obama ráijesztett a New York-iakra

2009.04.28. 07:32
Bocsánatot kért a washingtoni Fehér Ház, amiért az egyik elnöki repülőgép és két kísérőgépe hétfő reggel pánikot okozott New Yorkban. Barack Obama egyik katonai célra átalakított Boeing 747-ese és két F16-os ugyanis egy - közelebbről meg nem nevezett célú - fotózás kedvéért olyan alacsonyan repült New York fölött, hogy az ott lakóknak egyből a 2001. szeptember 11-i merényletek jutottak eszükbe, és újabb terrortámadástól tartva pánikszerűen elhagyták az épületeket.

"Bár a szövetségi hatóságok megfelelően tájékoztatták az állami és helyi hatóságokat New Yorkban és New Jerseyben, mégis egyértelmű, hogy az akció megdöbbenést és zavart váltott ki" - közölte Louis Caldera, a Fehér Ház katonai irodájának vezetője.

"Bocsánatot kérek, és vállalom a felelősséget minden kellemetlenségért, amit a repülés okozott" - fogalmazott Caldera, elismerve, hogy ő engedélyezte az akciót, amelynek célját más washingtoni tisztviselők egyszerűen fotózásként írtak le.

A katonai vezető ugyan bocsánatkérésében arról szólt, hogy az "Air Force One" repült New York fölött, ám szakértők emlékeztettek, hogy a kifejezést az elnöki repülőgépek közül csupán arra használják, amelyen az amerikai elnök aktuálisan tartózkodik. A Fehér Ház azonban már korábban közölte, hogy Barack Obama nem volt rajta az alacsonyan szálló járművön.

A hatalmas repülőgép és két katonai kísérőgépe egyébként harminc percen keresztül röpködött Manhattan déli része és a Hudson-folyó fölött, mielőtt elhagyta volna New York légterét. Az esetet "képtelen és rossz döntésnek" nevezte Michael Bloomberg polgármester, akit - állítása szerint - nem figyelmeztettek Washingtonból a fotós akcióra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!