Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Obama ráijesztett a New York-iakra

2009.04.28. 07:32
Bocsánatot kért a washingtoni Fehér Ház, amiért az egyik elnöki repülőgép és két kísérőgépe hétfő reggel pánikot okozott New Yorkban. Barack Obama egyik katonai célra átalakított Boeing 747-ese és két F16-os ugyanis egy - közelebbről meg nem nevezett célú - fotózás kedvéért olyan alacsonyan repült New York fölött, hogy az ott lakóknak egyből a 2001. szeptember 11-i merényletek jutottak eszükbe, és újabb terrortámadástól tartva pánikszerűen elhagyták az épületeket.

"Bár a szövetségi hatóságok megfelelően tájékoztatták az állami és helyi hatóságokat New Yorkban és New Jerseyben, mégis egyértelmű, hogy az akció megdöbbenést és zavart váltott ki" - közölte Louis Caldera, a Fehér Ház katonai irodájának vezetője.

"Bocsánatot kérek, és vállalom a felelősséget minden kellemetlenségért, amit a repülés okozott" - fogalmazott Caldera, elismerve, hogy ő engedélyezte az akciót, amelynek célját más washingtoni tisztviselők egyszerűen fotózásként írtak le.

A katonai vezető ugyan bocsánatkérésében arról szólt, hogy az "Air Force One" repült New York fölött, ám szakértők emlékeztettek, hogy a kifejezést az elnöki repülőgépek közül csupán arra használják, amelyen az amerikai elnök aktuálisan tartózkodik. A Fehér Ház azonban már korábban közölte, hogy Barack Obama nem volt rajta az alacsonyan szálló járművön.

A hatalmas repülőgép és két katonai kísérőgépe egyébként harminc percen keresztül röpködött Manhattan déli része és a Hudson-folyó fölött, mielőtt elhagyta volna New York légterét. Az esetet "képtelen és rossz döntésnek" nevezte Michael Bloomberg polgármester, akit - állítása szerint - nem figyelmeztettek Washingtonból a fotós akcióra.