Judit
2 °C
7 °C

PC: A válság nem sarkall összefogásra

2009.04.28. 11:38 Módosítva: 2009-04-28 12:17:22
A kelet-közép-európai kormánybukások nem tesznek jót a régió megítélésének, egyes kommentárok már teljesen leírják a térséget olvasható a Political Capital legfrissebb elemzésében.

Nem igaz a sokat hangoztatott tétel, mely szerint a válság világszerte összefogásra kényszerítette a politikai erőket, állapítja meg a Political Capital Institute.

Az intézet kedden közzétett elemzése szerint az aktuális ellenzék szinte mindenütt igyekszik a maga javára fordítani a válságot, annak hatásaiért pedig a kormányzatot teszi felelőssé. Arra figyelmeztetnek, hogy egyre mélyülnek a szociális különbségek és a törésvonalak, és ez kikezdheti a társadalmi-politikai stabilitást.

Kelet-Közép-Európában a kormányváltások nyomán stabilabb parlamenti háttérrel és társadalmi támogatottsággal rendelkező, működőképesebb kormányok jöhetnek létre, melyek hatékonyabb intézkedéseket hozhatnak a válság kezelésére.

Izlandot leszámítva csak közép- és kelet-európai kormányok buktak bele a válságba, ez pedig érezhetően felerősíti a régióval szembeni általános bizalmatlanságot.

A kelet-közép-európai régióban kéz a kézben jár a gazdasági és a politikai válság, így egyes kommentárok már teljesen „leírják" a térség egészét. Ez tovább ronthatja ezen országok gazdasági pozícióját, és önbeteljesítő jóslatként akár láncreakciót is beindíthat, további kormánybukásokat indukálva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?