Frigyes
17 °C
25 °C

3500 eurót kapnak a sterilizált nők

2009.04.29. 09:52
Elmarasztalta Szlovákiát az emberi jogok bírósága, mert néhány kórházban nem adtak ki információkat roma nőknek a saját sterilizálásukkal kapcsolatban. A nők a kért adatok alapján akarták beperelni az intézményeket, mert akaratuk ellenére sterilizálták őket.

Az Európa Tanács égisze alatt működő strasbourgi, emberi jogi bíróság 3500 euró kártérítést ítélt meg annak a nyolc nőnek, akiket kelet-szlovákiai kórházakban császármetszéses szülés után sterilizáltak évekkel ezelőtt, anélkül, hogy erről tudtak volna. Közülük többekkel a műtéti beavatkozás előtt aláírattak "valamilyen papírt", anélkül, hogy pontosan tisztában lettek volna a szöveg tartalmával. Az aláírás megtagadása esetére azzal fenyegették meg őket, hogy nem hajtják végre rajtuk a császármetszést, távozniuk kell a kórházból. A kórházi tartózkodás után egyiküknek sem sikerült teherbe esnie, és felmerült bennük a gyanú, hogy a császármetszés mellett sterilizálták is őket a kórházban.

Jogi képviselőiktől azonban 2002-ben megtagadták, hogy betekinthessenek a kórházi feljegyzésekbe. A következő évben egy szlovákiai bírói döntés engedélyezte, hogy az érintett nők megtekintsék a kórházi feljegyzéseket, de azt nem, hogy fénymásolatot készítsenek. Szlovákia ide vonatkozó törvényi szabályozása 2004-ben változott meg, akkor már lehetővé vált a nők kérésének teljesítése.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy ítélte meg, hogy az emberi jogokkal ellentétes volt, hogy megtagadták a panaszosoktól az iratok megismerését, mert ezzel akadályozták őket azon bizonyítékok beszerzésében, amelyek szükségesek lettek volna sikeres perindításhoz a sterilizálás miatt.

Az ítélettel szemben különvéleményt hangoztatott a strasbourgi bíróság szlovák tagja, Jan Sikuta, aki szerint a roma nők kísérletet sem tettek perindításra, így a szükséges dokumentumok hiányára való hivatkozás szerinte merőben spekulatív jellegű.