Tekla
5 °C
19 °C

Az ötéves Edgar Hernández lehetett az első fertőzött

2009.04.29. 17:39
Egy ötesztendős mexikói fiú, és egy 39 éves mexikói adóellenőr lehetett a sertésinfluenza első fertőzöttje. Az ő esetük vizsgálatával próbálnak választ találni arra a kutatók, hogyan tudott a vírus ilyen rövid idő alatt elterjedni. A kisfiú sertésfarmok közelében él, az adóellenőr pedig házról házra járt, így több embert is megfertőzhetett. Az eset rávilágít a mexikói egészségügyi rendszer csődjére is, amely heteken át nem reagált az eseményekre.

Edgar Hernández anyjával és három éves testvérével egy szegényes barakkban él a 2500 lelkes La Gloria nevű faluban. A gyerek március végén fertőződhetett meg, írja a Washington Post. „Soha nem különítettük el, egy ágyban aludtunk és a testvérét mindig megpuszilta, ha találkoztak. Végig együtt voltunk, de egyikünk sem kapta el a fertőzést" - mondta anyja a Los Angeles Timesnak. Edgar anyja azt mondta az újságíróknak, nagyon rosszul érzi magát amiatt, hogy a gyermekét tartják a katasztrófa kiváltójának, holott ő erről az egészről nem tehet.

Edgar Hernández
Edgar Hernández

Edgaron váratlanul tört ki a betegség, de négy nap után legalább ilyen hirtelen meg is gyógyult: a kisfiúnak már nem volt láza és fájdalmai sem. Edgar ma teljesen jól érzi magát és egészséges. Az egyik Edgart kezelő orvos ezért kétségbe is vonja, hogy a kisfiú a sertésinfluenzát kapta meg – még ha az USA-ban elvégzett laborvizsgálatok ezt is mutatják.

A környéken, ahol a kisfiú él, legalább 8 ezer embernél jelentkeztek influenzára utaló tünetek. Két kisgyermek meg is halt. Az itt élők közül azonban mindössze 35 embert vizsgáltak meg alaposan, de Edgar volt az egyetlen, akinél az új vírust kimutatták. Mivel kevesen jutottak el orvoshoz, feltételezhető, hogy többen is elkapták az A/H1N1-et La Gloriában.

A mexikói egészségügyi miniszter azt mondta: amikor az év elején ezek az influenzás esetek jelentkeztek, még nem tudtak semmit a sertésinfluenzáról. Amint ismertté vált az új, mutálódott vírus, néhány beteget La Gloriában is megvizsgáltak, a falut pedig fertőtlenítették. A falu közelében több disznófarm is van, a La gLoriában élők azt gondolják, az állatok betegítették meg az embereket. A trágyadombok fedetlenül száradnak a napon, és a forró szél messzire fújja el a innen a port.

A kutatók valószínűnek tartják, hogy először az állatok közelében élő emberek fertőződtek meg, a vírus aztán más emberekre is átkerült. A La Gloriánál lévő farmoknál ugyanakkor nem tudták kimutatni a vírust. Edgar rokonai közül senki nem dolgozik állatfarmon, így egyelőre nincs válasz arra, honnan kaphatta meg a fertőzést. Az viszont biztos, hogy La Gloriában sok olyan ember él, aki átjár dolgozni a határon az USA-ba, a vírus tehát innen kerülhetett át az Egyesült Államokba.

Amikor a kutatók arra kerestek választ, hogyan terjedhetett el ilyen gyorsan Mexikóban az új vírus, egy Maria Adela Gutiérrez nevű hivatalnok került a figyelem középpontjába, aki a fertőzésben meg is halt. A 39 éves nő az adóhivatalban dolgozott és házról házra járt. Legalább 300 emberrel került kapcsolatba, miután megfertőződött.

A nőt április 8-án utalták be az oaxacai kórházba, öt nappal később elhunyt. Akkut légzési elégtelenségben szenvedett, erős hasmenése volt, a tüneteket felerősítette a cukorbetegsége is. Az A/H1N1 vírust csak a halála után három héttel azonosították. A klinika csak április 21-én közölte, hogy náluk volt egy súlyos fertőző betegségben szenvedő beteg, aki meghalt. Azóta egy másik beteg is meghalt ebben a kórházban.