Emília
18 °C
26 °C

Bolívia hivatalos jegyzékben tájékoztatta Magyarországot

2009.04.29. 18:03 Módosítva: 2009-04-29 19:08:27
A bolíviai kormány hivatalos jegyzékben tájékoztatta Magyarországot a Santa Cruzban egy kommandósakcióban megölt Eduárdó Rózsa-Flores és társai ügyében. Bolívia nem zárja ki a nemzetközi vizsgálatot, azonban saját erőből is képes felderíteni a történteket.

Hivatalos jegyzékben ismertette Bolívia a magyar kormánnyal az Eduárdó Rózsa-Flores és társai ügyével kapcsolatos álláspontját. Az elküldött jegyzék szerint a bolíviai vezetés az állambiztonsági szervek által Santa Cruz városában felszámolt nemzetközi terrorista csoportot teszi felelőssé az elmúlt időszakban az ország területén elkövetett merényletekért.

Az állásfoglalásban megemlítették, hogy Morales elnök New Yorkban, az ENSZ székhelyén a nemzetközi vizsgálat lehetőségéről is beszélt. Elmondása szerint kormánya nem zárta ki "a bolíviai szuverenitás és méltóság" tiszteletben tartása és a nemzetközi kapcsolatok alapelveinek betartása mellett a nemzetközi közösség bevonását az események felderítésére indított vizsgálatban.

A bolíviai főügyész ugyanakkor a jegyzék szerint kijelentette, hogy az ország közigazgatási minisztériuma teljes mértékben képes az ügy kivizsgálására, és ehhez nincs szüksége nemzetközi együttműködésre.

A jegyzékből kiderül, hogy a fogva tartott Tóásó Előd konzuli védelme a Buenos Aires-i magyar nagykövetség, valamint a helyszínen tartózkodó magyar tiszteletbeli konzul segítségével megoldott, "a magyar diplomácia fellépésének is köszönhetően a jogbiztonság szavatolt".

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az ügyben érintett országok közül elsőként Magyarország érte el, hogy Bolívia adjon hivatalos felvilágosítást a Santa Cruz-i eseményekről. A bolíviai külügyminisztérium és az elnöki hivatal szerdán, magyar idő szerint a kora hajnali órákban ismertette álláspontját a magyar kormánnyal.

A pápa a bolíviai bíboros miatt vizsgálódna

VI. Benedek pápa arra kérte a bolíviai hatóságokat, hogy derítsenek fényt a bolíviai püspöki konferencia elnöke, Julio Terrazas Sandoval bíboros ellen elkövetett támadásra.

A Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciája ellen irányuló robbantásos merénylet elkövetésével a bolíviai hatóságok az Eduárdó Rózsa-Flores által vezetett, április 16-án hajnalban kommandós akcióban felszámolt állítólagos terrorista sejtet gyanúsítják.

A bolíviai képviselőház terrorügyekben vizsgálódó bizottságának elnöke, César Navarro kedden arról beszélt, hogy a bizonyítékok alapján Terrazas bíboros rezidenciájánál az elkövetők nagy figyelmet fordítottak arra, hogy legfeljebb csak anyagi károkat okozzanak.