Erzsébet
1 °C
4 °C

Elfogták Floresék állítólagos fegyverszállítóit

2009.04.29. 10:05 Módosítva: 2009-04-29 10:05:55
A hatóságok szerint a két férfi kapcsolatban állt a múlt héten felszámolt "zsoldos csoporttal". Nagyhalak lehetnek, mert egyikőjüket Bruno parancsnokként, társát kapitányként emlegetik.

Őrizetbe vette a bolíviai rendőrség Rózsa-Flores Eduardo csoportjának két feltételezett fegyverszállítóját Santa Cruzban - jelentette szerdán az ABI bolíviai hírügynökség.

Egyikük egy bizonyos Juan Carlos Gueber Bruno, a szélsőjobboldali Santa Cruz-i Ifjúsági Unió (UJC) elnevezésű szervezet tanácsadója, akit az UJC berkeiben csak "Bruno parancsnokként" emlegetnek. A 49 éves férfi 2008-ban a Santa Cruzért Bizottság pénzgyűjtő lobbistája volt.

A másik elfogott férfiről az El Deber című bolíviai újság ügyészségi forrásokból annyit tudott kideríteni, hogy paraguayi, Iverthnek hívják, és ragadványneve "A kapitány".

Mindkettejüket azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy kapcsolatban álltak a hónap közepén Santa Cruzban felszámolt "külföldi zsoldos csoporttal", és feltehetően fegyvereket adtak el a "terroristáknak".

Morales elleni merényletre készültek?
Morales elleni merényletre készültek?

A gyanúsítottakat kedden vették őrizetbe. Elfogásuk egybeesik azzal, hogy a nyomozást felügyelő ügyész, Marcelo Sosa áttette székhelyét Santa Cruzba. A városban vizsgálódik a képviselőház különbizottsága is a "zsoldosok" tevékenységéről, az Evo Morales elnök elleni állítólagos merénylet előkészületeiről.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni a baloldali államfőt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájának szomszédos szobáiban lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert.

Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot, aki az ABI szerint bolíviai kiképzőközpontokat megjárt volt katona. A bolíviai hírügynökség azt állítja, hogy a három férfit tűzharcban lőtték le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?