Vilhelmina
10 °C
21 °C

Elfogták Floresék állítólagos fegyverszállítóit

2009.04.29. 10:05 Módosítva: 2009.04.29. 10:05
A hatóságok szerint a két férfi kapcsolatban állt a múlt héten felszámolt "zsoldos csoporttal". Nagyhalak lehetnek, mert egyikőjüket Bruno parancsnokként, társát kapitányként emlegetik.

Őrizetbe vette a bolíviai rendőrség Rózsa-Flores Eduardo csoportjának két feltételezett fegyverszállítóját Santa Cruzban - jelentette szerdán az ABI bolíviai hírügynökség.

Egyikük egy bizonyos Juan Carlos Gueber Bruno, a szélsőjobboldali Santa Cruz-i Ifjúsági Unió (UJC) elnevezésű szervezet tanácsadója, akit az UJC berkeiben csak "Bruno parancsnokként" emlegetnek. A 49 éves férfi 2008-ban a Santa Cruzért Bizottság pénzgyűjtő lobbistája volt.

A másik elfogott férfiről az El Deber című bolíviai újság ügyészségi forrásokból annyit tudott kideríteni, hogy paraguayi, Iverthnek hívják, és ragadványneve "A kapitány".

Mindkettejüket azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy kapcsolatban álltak a hónap közepén Santa Cruzban felszámolt "külföldi zsoldos csoporttal", és feltehetően fegyvereket adtak el a "terroristáknak".

Morales elleni merényletre készültek?
Morales elleni merényletre készültek?

A gyanúsítottakat kedden vették őrizetbe. Elfogásuk egybeesik azzal, hogy a nyomozást felügyelő ügyész, Marcelo Sosa áttette székhelyét Santa Cruzba. A városban vizsgálódik a képviselőház különbizottsága is a "zsoldosok" tevékenységéről, az Evo Morales elnök elleni állítólagos merénylet előkészületeiről.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni a baloldali államfőt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájának szomszédos szobáiban lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert.

Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot, aki az ABI szerint bolíviai kiképzőközpontokat megjárt volt katona. A bolíviai hírügynökség azt állítja, hogy a három férfit tűzharcban lőtték le.