Auguszta
-7 °C
0 °C

"Nem megyünk a játszótérre, mert be van zárva"

2009.04.29. 11:38 Módosítva: 2009-04-29 11:39:05
A Mexikóvárosban élő magyarok is tapasztalják, hogy a sertésinfluenza-járvány miatt a város élete jelentősen megváltozott: bezártak a bölcsődék, óvodák, iskolák, a koncerteket, kiállításokat törölték, a bankban az alkalmazottak maszkot és kesztyűt viselnek. Az Indexnek levelet író egyik magyar szerint a járvány kialakulásában szerepet játszhatott, hogy az orvosi ellátás drága Mexikóban, ezért sokan inkább otthon próbálták gyógyítani magukat.

"Mexikóvárosban élek a családommal és a hatóságok szerint ez a legjobban fertőzött övezet. Hogy mennyiben változott meg az életem? Azt tudnám mondani, hogy szinte semmiben. Egyedül csak annyiban, hogy nem megyünk a kisfiammal a játszótérre, mert zárva van" - írta az Indexnek a mexikói fővárosban élő Dékány Andrea.

"Szerencsére az ismerőseim közül eddig még senki sem fertőződött meg. Persze megteszek minden óvintézkedést, amit az egészségügyi miniszter javasol az állampolgároknak. Amiket nemcsak a tévében, hanem most már plakátok és szórólapok formájában is eljuttatják az emberekhez."

Andrea szerint a tájékoztatás kielégítő, nemcsak a megelőzés szempontjából, hanem azzal kapcsolatban is, hogy mik a tünetek, és mit kell tenni, ha észlelik őket.

A hatóságok naponta többszöri kézmosást, a lakás szellőztetését és fertőtlenítését javasolják mindenkinek, különös tekintettel a fürdőszobára, konyhára, és az olyan sűrűn használatos tárgyakra, mint a telefon vagy a távirányító. A használt papír zsebkendőt külön zacskóba kell gyűjteni.

A metrón műtősmaszkokat osztogatnak. Mint Andrea írja, felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a maszkot főként a zárt helyeken használják, de az emberek jelentős része ezt az utcán hordja, és amint belép valahova, már le is veszi.

"Hogy hogyan változott meg a város élete, az már más kérdés. Múlt hét péntek óta nincs bölcsőde, óvoda, iskola, egyetem. A koncerteket, kiállításokat, rendezvényeket törölték. Bezárták a diszkókat, könyvtárakat, éjszakai bárokat, uszodákat, sportlétesítményeket. Az éttermek, kávézók csak délután 6-ig lehetnek nyitva. Bezárták a bíróságot is, tehát minden olyan helyet ahol csoportosulásra, tömegre van lehetőség."

"A kiszolgáló személyzet az éttermekben, boltokban maszkot visel, és ma először láttam, hogy a bankban az összes alkalmazott a maszk mellett még kesztyűt is viselt" - írja Dékány Andrea.

"Ha az én véleményemre kíváncsi, hogy miért is halt meg ennyi ember, azt mondom, hogy a saját hibájukból, és az egészségügy drágasága miatt. Itt ugyanis jól bevált szokás az öngyógyítás. Mivel nagyon drága az orvos, ezért a lakosság saját magát gyógyszerezi, és már csak az utolsó pillanatban mennek orvoshoz." - olvasható Anna levelében.

Egy másik Mexikóvárosban élő magyar arról számolt be, hogy az utcákon, üzletekben mindenütt szájmaszkos embereket lehet látni. A boltokban gyakran több az eladó mint a vásárló. A családorvosok mindenkit arra kértek, hogy lehetőleg maradjon otthon. Az iskolák, óvodák, bölcsődék kapujában messziről láthatók a felhívások, amelyek a járványveszélyre figyelmeztetnek.

Vetró Anna ugyancsak Mexikóvárosban él. Ő úgy látja, a hatóságok nagyon szigorúan figyelik a reptereket, metrókat és a tömegközlekedési eszközöket. "Mindent megtesznek a vírus megfékezése érdekében, rengetek információ hangzik el a médiában minden órában."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!