Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kell bepánikolni az 5-ös vírusriadótól sem

2009.04.29. 19:56 Módosítva: 2009-04-29 22:05:54
Nem kell, hogy pánikot keltsen az, ha az Egészségügyi Világszervezet 5-ös fokozatú riadót rendel el, ha Mexikón kívül a járvány egy másik gócpontjára is bukkanna - nyilatkozta Sylvie Briand, a szervezet influenza járványügyi programjának megbízott igazgatója. A WHO szakembere szerint a közlekedés felgyorsulása gyengítheti a járványok leküzdését, de a másik oldalon ott vannak az antibiotikumok, az antivirális szerek és a vakcinák.

A vírus Mexikóban bukkant fel egy váratlan szezonális influenza második tetőzése után március közepén. A laboratóriumi vizsgálatok arra mutattak, hogy ez a vírustípus teljesen új, ami meglepte a mexikói szakembereket.

A mexikóiak a nemzetközi egészségügyi rendelkezéseknek megfelelően értesítették a WHO-t. Ugyanebben az időben az Egyesült Államokban is erre a következtetésre jutottak, és az amerikaiak is jelezték ezt a WHO-nak.

Ami aggasztó ebben a vírusban az az, hogy újdonsága feltételezi, hogy a világ népessége nem immunis ellene. Ráadásul a vírus továbbfejlődhet, és ennek mértéke előre nem látható.

Ahhoz, hogy a WHO a 5-ös fokozatú riadó bevezetését rendelje el, Mexikón kívül a járvány egy másik gócpontjára kell bukkanni - folytatta Sylvie Briand. Jó lenne tudni, hogy a vírus terjedése ki tud-e törni az egymáshoz közel élő közösségek köréből.

A szakember elmondta: jelenleg az Egyesült Államokban és Kanadában zajló vizsgálatok eredményeit várják, és ha ezek arra mutatnak, hogy a megfertőződéses esetek egy iskolán, vagy a tanulók családjain kívülre kerülnek, az már azt jelenti: a járvány kilépett keletkezésének szűkebb értelemben vett területéről.

Ennek felmérése nagy pontosságot igényel - mutatott rá Sylvie Briand, aki úgy tartja, az 5-ös fokozat bevezetése még nem kell, hogy pánikot keltsen. Arra viszont figyelmeztetett: fel kell készülni a helyzet súlyosbodására, még ha mindent meg is tesznek azért, hogy ez ne következzen be.

Arra a kérdésre, hogy az emberiség felkészülten várja-e az állati eredetű járványok világméretű terjedését, a WHO szakembere kifejtette: minden kornak megvannak a gyengébb és az erősebb oldalai is. A mi korunkban a közlekedés felgyorsulása és a légi szállítás gyengítheti a járványok terjedésével való küzdelmet.

A másik oldalon viszont ott vannak az antibiotikumok, az antivirális szerek és a vakcinák. Azt követően, hogy kitört a madárinfluenza, az országok gyakorlatilag kidolgozták a világméretű járvány kialakulása elleni terveket, sokat merítettek a tapasztalatokból, és jelenleg felkészültebbek, mint 2003-ban voltak - emlékeztetett rá Briand.