Erzsébet
1 °C
4 °C

Piacoknál robbantottak Bagdadban

2009.04.29. 19:29
Szerdán délután három autóba rejtett pokolgép is működésbe lépett az iraki főváros legnagyobb síita negyedében található piacok közelében. Legalább 41-en életüket vesztették, 70-en pedig megsebesültek. Az elmúlt hetekben megint megszaporodtak az öngyilkos merényletek Irakban, amely hatással lehet az amerikai katonák tervezett kivonási menetrendjére.

Három merénylet történt szerdán Bagdad legnagyobb síita negyedében, Szadrvárosban. Legalább 41 ember életét vesztette, 70-nél is többen megsebesültek.

Néhány perces időkülönbséggel helyi idő szerint délután fél ötkor repült levegőbe három, robbanóanyaggal tömött autó népszerű piacok közelében. Az egyik környékén van egy fagylaltozó is, amely délutánonként általában zsúfolásig megtelik családokkal.

A merényletek helyszínén feldühödött helyiek kövekkel és üres üvegekkel hajigálták meg az iraki katonákat, azzal vádolva őket, hogy nem tesznek meg mindent a védelmük érdekében.

Az előző héten két nap alatt legalább 150 ember, köztük iráni zarándokok, vesztette életét öngyilkos merényletekben, és sokan tartanak attól, hogy Irakon ismét vallási alapú erőszakhullám söpör át.

Az erőszakos cselekmények száma 2008 végére visszaesett Irakban, de az elmúlt hónapokban megint megszaporodtak a merényletek. Előző szerdán az amerikai védelmi minisztérium közel-keleti főtanácsadója úgy vélte, hogy az amerikai erők kivonásával párhuzamosan nőhet a robbantások száma.

Egyelőre azonban nem módosítanak a jelenlegi kivonási menetrenden. Az amerikai járőrök a tervek szerint még nyáron eltűnnek az iraki utcákról, és 2010. augusztus végén már csak 35-50 ezer katona marad az országban. 2011 végéig pedig az összes amerikai csapat elhagyja Irakot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?