Erzsébet
1 °C
4 °C

A WHO átkeresztelte a járványt

2009.04.30. 20:40 Módosítva: 2009-04-30 21:19:54
Elhagyják a "sertés" szót, helyette a hivatalos A típusú H1N1-es influenzavírus elnevezést használják. A WHO egyelőre nem lát okot arra, hogy a legmagasabb fokra emeljék a készültséget. Az uniós egészségügyi miniszterek szerint a gyors információcsere a legfontosabb.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közölte: felhagy a sertésinfluenza elnevezés használatával, hogy ne adjon okot félreértésre a sertések járványügyi veszélyességére vonatkozóan.

Dick Thompson, a WHO szóvivője Genfben elmondta, hogy a szervezet mostantól a tudományos meghatározásnak megfelelő, A típusú H1N1-es influenzavírus (A/H1N1) elnevezést használja majd.

A szóvivő a lépést azzal indokolta, hogy az agráripar és az ENSZ élelmezési ügynöksége (FAO) aggodalmát fejezte ki, amiért az eddig használt sertésinfluenza elnevezés félrevezeti a fogyasztókat és számos országban a disznók kényszervágásának értelmetlen elrendeléséhez vezet.

Az Európai Bizottság még szerdán megerősítette: úgy döntött, hogy ezentúl nem a sertésinfluenza vírusának, hanem "új influenzavírusnak" nevezi a Mexikóból kiinduló járványt okozó vírust.

Nem tesz jót a húsexportnak

Az USA Today című, országos terjesztésű napilap csütörtökön tette közzé, hogy az amerikai hatóságok a sertésinfluenza helyett egységesen a H1N1-es influenza elnevezést használják. Előzőleg Barack Obama is így hivatkozott az új vírustörzsre az elnökségének 100. napja alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Az újság azt írta, a washingtoni kormány azért is döntött a névváltoztatásról, mert a sertésinfluenza elnevezés hátrányosan érinti az amerikai sertéshúsexportot, miközben egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államokban sertések fertőződtek volna meg ezzel a vírustörzzsel.

A WHO szerda óta az 5-ös riasztási szintet alkalmazza a világjárvánnyal (pandémiával) fenyegető új influenzás megbetegedések miatt. A szervezet járványügyi vezetője, Keg Faked ugyanakkor azt mondta, egyelőre nem látnak okot arra, hogy az utolsó, a 6-os szintre emeljék a pandémiás riasztás mértékét.

Egységesebben akar fellépni az unió

Az eddiginél is szorosabb együttműködésben igyekeznek szembenézni az Európai Unió tagországai az amerikai kontinensen feltűnt új influenzavírus jelentette fenyegetéssel, ugyanakkor továbbra is érvényes az, hogy az egészségügyi kockázatokkal szembeni felkészülés és védekezés nemzet illetékességi körbe tartozik - áll az egészségügyi miniszterek közleményében, amit a rendkívüli luxembourgi ülés után adtak ki.

Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos és Daniela Filipová, az elnöklő cseh egészségügyi miniszter azt is bejelentették, hogy együttműködik az unió a gyógyszeriparral is a kórokozó elleni szerek kifejlesztése érdekében.

Vasziliu szerint "nagyon valószínű a járvány kitörése, de ez még nem jelenti azt, hogy halálos kimenetelű lesz". Mint mondta, egyelőre sokkal nagyobb veszélyt jelent a hagyományos influenza, amelynek évente negyedmillióan esnek áldozatul világszerte.

Nem függesztik fel a mexikói járatokat

A Mexikóba tartó repülőjáratok uniós körű felfüggesztéséről az uniós miniszterek nem döntöttek, de jelezték, hogy az egyes tagállamok nemzeti hatáskörben hozhatnak ilyen értelmű határozatot.

A miniszterek négy területen helyeztek kilátásba fokozottabb együttműködést. A vírus terjedésének figyelésében az egymás közti gyors és részletes információcserére helyezték a hangsúlyt, a diagnózist és kezelést illetően a WHO-ban kifejlesztett és az unióban átvett ajánlások és meghatározások egységes alkalmazását emelték ki, a kommunikáció terén együttesen kívánják garantálni, hogy a lakosság pontos, részletes és időben nyújtott információhoz jut, a kutatás és fejlesztés terén pedig az új gyógyszer kifejlesztése a fő cél a gyógyszergyárakkal közösen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?