Emília
18 °C
26 °C

Egyszeri kárpótlást kapnak a kommunista rendszer politikai foglyai Csehországban

2009.04.30. 08:01
A cseh kabinet számításai szerint ez az egyszeri kárpótlás mintegy 700 millió koronájába fog kerülni az állami költségvetésnek.

Egyszeri pénzügyi kárpótlást szavazott meg a távozó jobbközép cseh kormány a volt csehszlovákiai kommunista rendszer politikai foglyainak.

"Kormányom ezzel egyik adósságát törleszti" - indokolta a döntést szerdán este Mirek Topolánek, ügyvezető cseh miniszterelnök. A kabinet számításai szerint ez az egyszeri kárpótlás mintegy 700 millió koronájába fog kerülni az állami költségvetésnek. A kormány döntését azonban még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Kárpótlásra azok jogosultak, akiket 1948. február 25-e és 1989. december 29-e között zártak jogtalanul börtönbe. Minden börtönben vagy vizsgálati fogságban eltöltött hónapért 1800 korona jár. Az érintetteknek dokumentumokkal vagy tanúkkal fog kelleni igazolni egykori üldöztetésüket. A kárpótlást a Politikai Foglyok Konföderációja kezdeményezte, míg a javaslatot a belügyminisztérium dolgozta ki, illetve vitte a kormány elé, amely azt megszavazta.

A belügyminisztérium indoklása szerint a kormány azokat a ma már idős embereket akarja ezzel az intézkedésével kisegíteni, akiknek demokratikus jogait a szocialista rendszer évtizedeiben igazságtalanul korlátozták. Sem a Politikai Foglyok Konföderációjának, sem a belügyminisztériumnak azonban nincs pontos kimutatása arról, hogy az egyszeri kárpótlás hány személyt fog érinteni, s azt hányan fogják kérvényezni.