Auguszta
-7 °C
0 °C

Kémmúzeum nyílt csak belföldi látogatóknak Kínában

2009.04.30. 15:04 Módosítva: 2009-04-30 15:04:40
A kínai titkosszolgálatok munkáját bemutató kémmúzeum nyílt a kelet-kínai Nankingban (Nanjing). A több mint nyolc évtized hírszerzési eszközeit felvonultató tárlatra külföldieknek tilos a bemenet.

A Csiangszu (Jiangsu) Tartományi Állambiztonsági Oktatóközpontot, azaz a kémmúzeumot április közepén nyitották meg a nagyközönség előtt. A kínai média beszámolójában a még "mindenki számára nyitott" kiállítást biztonsági okokra hivatkozva külföldiek nem tekinthetik meg. "Az ilyen kényes, titkosszolgálatokkal kapcsolatos információkat nem akarjuk közszemlére tenni a külföldiek előtt" - nyilatkozta a múzeum igazgatója.

A csúcstechnológiás - műholdas technológiát és számítógépes hálózatokat használó -titkosszolgálatok korában az igazgató magyarázata kissé furcsának hathat egy olyan tárlaton, ahol négy teremben a kínai biztonsági szolgálatok eszközei 1927-től kezdve láthatók. Ebben az évben szakadt szét a Kuomintang (Nemzeti Párt), és Mao Ce-tung követőivel ekkor indított harcot a kommunista rendszer megteremtése érdekében a nemzeti erők ellen.

A vitrinekben egyebek közt töltőtollnak álcázott pisztolyok, mikrofont rejtő zsebszámológépek, telefonok lehallgatáshoz használt eszközök, titkos dokumentumok és azok elrejtésére szolgáló üreges pénzérmék, kártyapaklinak álcázott térképek és ügynökuniformisok láthatók.

A Soutch China Morning Post angol nyelvű hongkongi napilap riportere sajtóigazolványának felmutatásával sem jutott tovább a múzeum bejáratánál, ahol fényes réztábla figyelmeztet: belépés csak a Kínai Népköztársaság állampolgárainak. Egy másik tábla a látogatókat a helyes viselkedésre - a köpködés, lökdösődés, kiabálás, dohányzás, és a szemetelés mellőzésére - emlékezteti.

Egy Csi nevű biztonsági őr, aki a központ bejáratát felügyeli civil ruhában, és óvatosságból csak a vezetéknevét volt hajlandó elárulni, elmondta, hogy már volt szerencséje megtekinteni a tárlatot, de nem látott semmi olyat, ami igazán különleges lett volna. A kijáratnál egy vidám hölgycsapatnak végül sikerült egy kis fényt derítenie a rejtélyre. "A terem közepén a földgömb óriási modelljét lehet szemügyre venni, a mennyezeten pedig a csillagos égre hasonlító festmény látható" - mondta egy turista.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!