Ödön
1 °C
11 °C

Kiutasítottak két brüsszeli orosz diplomatát

2009.04.30. 12:36 Módosítva: 2009-04-30 13:58:38
Erős jelzést küldött a NATO Moszkvának a NATO-orosz politikai párbeszéd újrakezdésére időzítve.

A két diplomata a brüsszeli orosz NATO-képviseleten teljesített szolgálatot. Az atlanti szervezet egyik diplomatája szerint az oroszok kiutasítása azzal az üggyel függ össze, amelynek következményeként februárban 12 és fél évi börtönre ítéltek egy észt tisztségviselőt, mert kétezer oldalnyi titkos dokumentumot adott át az orosz hírszerzésnek.

A NATO szerdára időzítette a kiutasítást - arra a napra, amelyen nyolc hónap szünet után nagyköveti szintű tanácsüléssel hivatalosan újrakezdődött a NATO-orosz politikai párbeszéd.

Herman Simmnek, az észt védelmi minisztérium egyik volt magas beosztású biztonsági tisztségviselőjének az ügye volt a legnagyobb észtországi kémbotrány a hidegháború befejeződése óta. Titkos észt és NATO-információkat juttatott az oroszokhoz, 1995-től 2008-as letartóztatásáig gyakorlatilag folyamatosan. Orosz kapcsolataival különböző európai városokban találkozott. A börtönbüntetés mellett mintegy 1,7 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére is kötelezték a védelmi tárca javára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?