Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Tégla lehetett Rózsa Flores csoportjában

2009.04.30. 13:45
A bolíviai ügyészség azt tervezi, hogy kihallgatják a vád egyik tanúját, akiről a sajtóban felmerült, hogy nem más, mint a bolíviai-horvát Mario Tadic Astorga, akit az április 16-i rajtaütésben elfogtak, de azóta semmit sem tudni róla. Mégsem érkezik meg csütörtökön Budapestre Magyarosi Árpád holtteste. A holttestet szállító gép pénteken délután érkezik Ferihegyre, de nem Madridból, hanem Hannoverből.

Bolíviában arra készül az ügyészség, hogy csütörtökön kihallgassa a vád egyik tanúját, akiről a helyi sajtóban az merült fel, hogy titkosügynök, aki beszivárgott Rózsa Flores Eduardo csoportjába. A kihallgatás zárt ajtók mögött lesz, de a magyar Tóásó Előd ügyvédje közölte, hogy igyekszik bejutni, mert védence szempontjából nagyon fontos hallani, ami elhangzik.

Az El Deber című Santa Cruz-i lap által megszólaltatott szakértők találgatása szerint a tanú esetleg az a bolíviai-horvát Mario Tadic Astorga, akit az április 16-i rajtaütésben elfogtak az állambiztonsági erők, de azóta semmit sem tudni róla. Felmerült, hogy ő készítette mobiltelefonnal azt a videofelvételt, amelyen Rózsa Flores és két társa azon sajnálkozik, hogy nem helyeztek el bombát az Evo Morales államfőt és kormányát a Titicaca-tavon szállító hajón.

A lap feltételezi, hogy ez a tanú készítette a felvételt, de ennek ellentmond Marcelo Sosa ügyész egy korábbi kijelentése, miszerint a videofelvételt egy kulcsfontosságú tanútól kapta, aki nagyon beteg, és szeretett volna vallomást tenni egy előre hozott bírósági tárgyaláson. Tadic a róla készült fényképek tanúsága szerint jó egészségnek örvend. A vele kapcsolatos gyanút erősíti, hogy sem La Pazba szállításakor, sem első kihallgatásán nem volt megbilincselve, sőt az utóbbi esetben üdítőitalos palack és étel volt a kezében.

Két ügyvédet köröznek

Az ügyészség nyilvánosságra hozta a fegyverszállítással gyanúsított, még kedden Santa Cruzban letartóztatott személyek közül a másodiknak is a nevét, miután megtették első, adategyeztető vallomásukat. A fővárosba erős biztosítás mellett, bekötött szemmel átszállított két férfi bolíviai állampolgár, az egyik Alcides Mendoza Mafaví (más forrás szerint Malavi) a másik a már ismert Juan Carlos Gueber Bruno. Mindkettő a szélsőjobboldali Santa Cruz-i Ifjúsági Unió (UJC) elnevezésű szervezet tagja, illetve vezetője.

Letartóztatásuk félelmet váltott ki az autonómiára törekvő Santa Cruzban. Ellenzéki politikusok attól tartanak, hogy a kormány tartományi vezetők letartóztatására készül, és május elsején bevezeti a helyi rendkívüli állapotot.

Sosa ügyész közölte, hogy nyomára jutottak Rózsa Flores öt bolíviai kapcsolatának, akikről a 16-án lelőtt férfi a Kepes Andrásnak adott interjúban azt mondta tavaly szeptemberben, hogy csak öten tudtak Bolíviába érkezéséről. Az ügyész neveket nem árult el.

Még mindig körözik Alejandro Melgar Pereira Santa Cruz-i ügyvédet, aki közreműködött Rózsa Flores gépkocsivásárlásában, és az ügyészség szerint feladata volt az állítólagos terroristacsoport minden hivatalos ügyének intézése. Egy kiszivárgott értesülés szerint ugyancsak körözik Hugo Alberto Achá ügyvédet, mert egy nagyon fontos tanú azt állítja, hogy ős és Alejandro Melgar Pereira "Lucas" és "Superman" álnéven szintén a csoport tagjai voltak. Melgar állítólag Uruguayban, Achá pedig az Egyesült Államokban van.

Melgar a Santa Cruz-i ipari, kereskedelmi, szolgáltatási és turisztikai kamara egyik ügyvédje, Achá kritikus hangvételű politikai elemző, a Santa Cruz-i Emberi jogi Alapítvány elnöke és egy ellenzéki parlamenti képviselőnő férje.

Mégsem érkezik meg csütörtökön Magyarosi holtteste Budapestre

Helyi idő szerint szerdán, délután fél 5-kor szállt fel az a repülőgép, amely hazaszállítja a Bolíviában meggyilkolt Magyarosi Árpád holttestét. A gép az eredeti tervek szerint Madridon keresztül jött volna Ferihegyre és csütörtökön dél körül érkezett volna meg.

Nyikos Attila, az elhunyt férfi családjának ügyvédje a csütörtökön dél után a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem érkezik meg a holttest csütörtökön Magyarországra. Az ügyvéd szerint a késlekedés hátterében a "légiszállítás furcsaságai" állhatnak, más magyarázat nincs rá. Nyikos Attila információi szerint pénteken 12 óra 20 perckor fog leszállni a Magyarosi holttestét szállító gép Ferihegyen. Az AB 8080-as járatszámú gép ráadásul nem Madrid, hanem Hannover felől érkezik majd.

Az ügyvéd elmondta, hogy mindenképpen szeretnék megköszönni a média képviselőinek és az adakozóknak a segítséget, amit a hazaszállításhoz adtak, a reptéren összegyűlt újságíróktól pedig elnézést kér a késlekedés miatt.

Mint ismert, április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában kommandósok törtek rá egy csoportra, és megöltek három embert. Lelőtték a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardót, a romániai magyar Magyarosi Árpádot és egy ír fiatalembert, Michael Dwyert. Két embert letartóztattak, köztük a magyar Tóásó Elődöt. Az ottani hatóságok állítása szerint a csoport merényletet tervezett Bolívia elnöke, Evo Morales ellen.

Rózsa Flores Eduardo engedélyét vizsgálják a rendőrök

Vizsgálja a rendőrség, hogy volt-e engedélye Rózsa Flores Eduardonak egy bizonyos robbanóanyag-alkatrész tartásához, mondta csütörtökön a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Medve Judit közölte: a Bolíviában lelőtt férfi szurdokpüspöki házában április 18-án tartott házkutatást a rendőrség, és egy lőfegyvernek, valamint öt darab lőszernek, illetve robbanóanyag elkészítésére és működtetésére alkalmas anyagnak látszó tárgyat foglaltak le.

A kirendelt tűzszerész szakértő véleményét szerdán kapta meg a rendőrség, eszerint olyan anyagot foglaltak le, amelynek tartása engedélyhez kötött. A rendőrök folytatják a vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy Rózsa Flores Eduardo rendelkezett-e engedéllyel. A fegyverszakértőtől még nem kapott választ a rendőrség a lőfegyvert és a lőszereket illetően. Medve Judit a korábban megjelent bulvárhírek kapcsán hangsúlyozta: nem volt fegyverarzenál a szurdokpüspöki házban. A rendőrség két hete névtelen bejelentés alapján indította a vizsgálatot.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.