Huba
19 °C
33 °C

Úton van Budapestre Magyarosi Árpád holtteste

2009.04.30. 07:05
A Bolíviában két hete agyonlőtt erdélyi fiatalember földi maradványai Madridon keresztül érkeznek haza.

Szerdán helyi idő szerint délután fél ötkor indították útnak Budapestre a Magyarosi Árpád földi maradványait tartalmazó koporsót a bolíviai Santa Cruz városból, közölte Józsa Mátyás, Magyarország argentínai nagykövete.

A diplomata, aki La Pazból szerdán tért vissza állomáshelyére, e-mailben közölte, hogy Juan Carlos Becerra, a holttest elszállíttatásáról gondoskodó bolíviai ügyvéd az AeroSur bolíviai légitársaság madridi járatával útnak indította a koporsót. A gép előreláthatólag közép-európai idő szerint csütörtök délelőtt 10 órakor száll le Madridban. Az ügyvéd arról nem tudott tájékoztatást adni, hogy a koporsót a spanyol fővárosból melyik járattal küldik tovább Budapestre.

Budapestre várhatóan legkésőbb csütörtökön késő délután megérkezik a koporsó. A Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport honlapjának adatai szerint csütörtökön három járat érkezik Madridból Budapestre: az első 11 óra 40 perckor, a második 12 óra 20 perckor, a harmadik (a Malév és az Iberia közös járata) pedig 17 óra 30 perckor. A két főváros között 2 óra 50 perc a repülési idő.

Magyarosi a hivatalos bolíviai álláspont szerint részese volt a Morales elnök megölésére szőtt állítólagos összeesküvésnek. A bolíviai elnök parancsára bevetett kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, valamint őrizetbe vették a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Rózsa Florest családja Santa Cruzban temette el, Michael Martin Dwyer holttestét pedig a múlt héten szállították haza.