Friderika
10 °C
18 °C

50 centiről lőtték fejbe Rózsa-Florest

2009.05.01. 20:31
Bolíviai lapértesülés szerint fejlövés okozta Rózsa Flores Eduardo halálát, kevesebb mint 50 centiméteres távolságból adták le rá a gyilkos lövést. Ezen kívül hat lövést adtak le az áldozatra, amelyek a mellkasán érték.

A La Razón című bolíviai napilap azt írta a honlapján pénteken közzétett cikkében a képviselőház többpárti különleges bizottságára hivatkozva, hogy a végzetes lövésen kívül, amely átfúrta Rózsa Flores Eduardo koponyáját, hat lövést adtak le az áldozatra, ezek a mellkasán érték.

Az újság úgy értesült az ügyben nyomozó más forrásokból, hogy legalább hat lövés érte Rózsa Florest, Magyarosi Árpádot és Michael Martin Dwyert, az utóbbit legalább egyszer hátba lőtték.

Az Evo Morales bolíviai elnök parancsára bevetett kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Americas szállodában lőtték agyon a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Őrizetbe vették az akcióban a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Pablo Benegas, a képviselőházi bizottság egyik ellenzéki tagja csütörtökön arról beszélt a La Razónnak, hogy nincsenek olyan jelek, amelyek szerint tűzpárbaj lett volna az elitkommandósok és a feltételezett terrorista csoport tagjai között.

A szélsőjobboldali Santa Cruz-i Ifjúsági Unióval (UJC) is kapcsolatba hozott Juan Carlos Gueder Bruno beismerte csütörtökön a sajtó nyilvánossága előtt, hogy fegyvert adott el Rózsa Floresnek. "Azzal vádolnak, hogy terrorista vagyok, de az egyetlen bűnöm az, hogy ezer dollár értékben eladtam egy régi, Breno típusú fegyvert Rózsának" - jelentette ki a La Pazban fogva tartott Gueder Bruno. Elmondása szerint Alcides Mendoza Malavin keresztül tartotta a kapcsolatot Rózsával. (Guedert és Mendozát egyaránt kedd este vették őrizetbe Santa Cruzban, ahonnan azonnal La Pazba szállították őket.)

Az ABI bolíviai hírügynökség jelentése szerint Gueder Bruno azt állította: második találkozójukon Rózsa Flores elárulta, hogy meg akarja ölni Rubén Costast és Ernesto Suárez Sattonit, Santa Cruz és Beni megye prefektusát. Rózsa állítólag azt mondta, hogy Costas halála anarchiát idézne elő a megyében és az országban is, hiszen az ellenzéki prefektus "többet ér halott mártírként, mint bátor emberként, aki azonban nem csinál semmit".

Costas és Suárez kételyeinek adott hangot az El Deber című napilapban. Costas kijelentette, hogy "Bolíviában állami terrorizmus uralkodik", s a kormány "minden kétséget kizáróan a fejét akarja venni". "Ezért viszik el az embereket La Pazba, egyeseket, hogy megfélemlítsenek, másokat , hogy megkínozzák, megint másokat pedig azért, hogy megvegyék őket pénzzel… Le akarják fejezni az ellenzéket. Evo Morales államfő egyedül szeret játszani, ahhoz szokott hozzá, hogy nincs ellenfele" - mondta.

Bruno közölte azt is, hogy részt vett a találkozókon többek között Magyarosi és Dwyer, valamint Hugo Alberto Achá ügyvéd, a Santa Cruz-i Emberi Jogi Alapítvány elnöke. Az utóbbit, csakúgy mint Alejandro Melgar Pereira Santa Cruz-i ügyvédet a Rózsa Flores vezette csoport tagjaként nevezte meg Marcelo Sosa, az ügyben vizsgálódó ügyész.

Tóásó Előd és Mario Tadic ügyvédje csütörtökön már második alkalommal akadályozta meg, hogy a bíróság meghallgasson egy tanút, akit az ügyészség kulcsfontosságúnak minősített. Az ügyészség annyit közölt a tanúról, hogy súlyos beteg, már-már halálán van, ezért mielőbb tanúvallomást akar tenni. Ő készítette azt a pár perces videofelvételt, amelyen Rózsa Flores állítólag az Evo Morales bolíviai elnök elleni merénylettervről beszél.