Móric
9 °C
15 °C

Civilek haltak meg egy amerikai támadásban

2009.05.06. 13:38
Nincs még végleges adat, de a százat is meghaladhatja az afganisztáni Bala Buruk körzetében hétfőn végrehajtott amerikai légitámadás áldozatainak száma. Sokan a romok alatt rekedhettek, miután a tálibok lakóházakba menekültek az amerikai katonák támadása elől. Az afgán elnök vizsgálatot rendelt el, az amerikai külügyminisztérium is részt vesz benne.

Vizsgálatot rendelt el Hamid Karzai afgán elnök egy amerikai légitámadás miatt, amelyben a rendőrség szerint több mint száz fegyvertelen helyi lakos vesztette életét Afganisztán nyugati részén.

A kabuli elnöki hivatal szerdai közleménye szerint az Egyesült Államok vezette koalíciós erők képviselői és afgán tisztségviselők utaztak a három nappal ezelőtti harcok színhelyére, Faráh tartományba, hogy felderítsék a történteket. Az amerikai külügyminisztérium is tudatta, hogy közös vizsgálat indult az ügyben.

Hamid Karzai
Hamid Karzai

Az első hírek még 30 polgári áldozatról szóltak. Később két afgán parlamenti képviselő már több mint száz áldozatról beszélt helyi lakosok és tartományi tisztségviselők beszámolóira hivatkozva. Hozzátették, hogy sok halott még mindig a lebombázott házak törmelékei alatt hever, ezért a veszteségek mérlege a későbbiekben súlyosbodhat.

A honatyák bejelentése után Faráh tartomány rendőrsége is megerősítette, hogy meghaladja a százat a légitámadás civil áldozatainak száma. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) előzőleg több tucat civil - köztük nők és gyerekek - halálát erősítette meg. Az ICRC a helyszínen járt munkatársaira hivatkozott, de pontos számot nem közölt.

A tartomány Bala Buruk körzetében hétfő reggel csaptak össze tálib fegyveresek az afgán és a nemzetközi biztonsági erőkkel. Az egész nap tartó, éjszakába nyúló harcokat az amerikai erők végül légicsapásokkal döntötték el. A tartományi kormányzó szerint ezek a bombázások okozták a helyi lakosok halálát. Az összecsapásokban csaknem 30 iszlamista lázadó is életét vesztette, állította Rohul Amin kormányzó. Hozzátette, hogy a tálibok lakóházakban kerestek menedéket.

Az ICRC szerint a légitámadással célba vett térségben a házak nagy részét lerombolták. "Több faluban is tömeges temetést rendeztek" - közölte szerdán Jessica Barry, a szervezet egyik szóvivője. Hozzáfűzte, hogy a helyi vöröskereszt egyik önkéntese is meghalt a bombázásokban családjának 13 tagjával együtt.

Az ICRC március végén már felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több civil esik áldozatul az afganisztáni és pakisztáni harcoknak, és sürgős cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget.

Az afgán és az amerikai kormány között állandó feszültség forrását jelentik az afganisztáni hadműveletek polgári áldozatai. Hamid Karzai elnök régóta kéri az amerikai vezetést, hogy fordítson nagyobb gondot a helyi lakosságra a tálibok elleni harcban. Biztosra vehető, hogy a faráhi légitámadás miatt újra felveti a kényes témát Barack Obama amerikai elnöknek a szerdai washingtoni találkozón, amelyen pakisztáni kollégája, Aszif Ali Zardari is részt vesz.