Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Rátámadtak Afganisztánban a magyar katonákra

2009.05.09. 13:27 Módosítva: 2009.05.09. 14:54
Kézifegyverekkel, lesből támadták meg Afganisztánban a magyar katonákat, akik a támadást visszaverték. Senki sem sérült meg.

Rátámadtak Afganisztánban szolgáló magyar katonákra helyi ellenállók magyar idő szerint szombaton délelőtt fél tíz körül, ám a járőröző magyarok visszaverték a támadást és közülük senki nem sérült meg - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs és toborzó főosztálya az MTI-t.

A kézifegyverekkel felszerelt ellenállók lesállásból támadtak rá a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) egyik összekötő csoportjára Pol-e Khomritól északra körülbelül 40 kilométerre - írta a minisztérium közleményében.

Magyar katonákat ért támadások külföldön

Magyar idő szerint szombaton délelőtt helyi ellenállók Afganisztánban, Pol-e Khomritól északra rátámadtak a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) járőröző katonáira, akik visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg. Összeállítás a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonákat ért támadásokról:

1996. augusztus 11. - Cipruson 12 békefenntartó, köztük egy magyar is megsebesült az ütközőzónában lezajlott incidensben. A katonák a görög és török polgári személyek összecsapását próbálták megakadályozni.

2001. október 8. - Az abház főváros, Szuhumi közelében - feltételezhetően csecsen szakadárok vagy grúz partizánok - lelőttek egy járőröző MI-8-as helikoptert. A balesetben életét vesztette Török László ezredes, az ENSZ grúziai megfigyelő missziójának parancsnokhelyettese.

2003. február 18. - Az iraki Hillában két teherautó nekihajtott a magyarok szálláshelyéül szolgáló tábort övező védműveknek. A merénylet következtében a magyar zászlóalj épületeinek ablakai kitörtek, s a szilánkok megsebesítettek tíz magyar katonát.

2003. március 30. - Rakétatámadás érte Kabulban a magyar békefenntartók szálláshelyét, személyi sérülés nem történt.

2003. július 31. - Aknatámadás érte az iraki nemzetközi haderő hillai táborát, a támadásban senki nem sebesült meg.

2003. szeptember 21. - Aknatámadás érte a magyaroknak is otthont adó hillai nemzetközi logisztikai bázist. A támadás sem személyi sérülést, sem jelentősebb anyagi kárt nem okozott.

2003. december 6. - Irakban támadás érte a magyar szállítóalakulat egyik humanitárius szállítmányát. A támadók gépkarabéllyal lőttek a konvoj tagjaira, akik viszonozták a tüzet, senki nem sebesült meg közülük.

2004. február 18. - Az iraki Hillában a magyar katonáknak is helyet adó Camp Charlie lengyel logisztikai támaszpont ellen öngyilkos merényletet hajtottak végre. A támadásban tíz magyar katona - közülük kettő súlyosan -, hat lengyel és egy amerikai katona sebesült meg, tizenegy iraki életét vesztette.

2004. április 19. - Aknavető-támadás érte az iraki Hillában azt a tábort, ahol a többnemzetiségű hadosztály tagjaként a magyar kontingens katonái is állomásoznak. A bázison három aknavető gránát robbant fel, személyi sérülés nem történt.

2004. június 17. - Irakban egy ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett pokolgép robbant. A repeszek megölték Nagy Richárd 27 éves szakaszvezetőt, egy másik magyar katona megsebesült.

2006. július - Afganisztánban tálib fegyveresek rakétát lőttek ki arra a buszra, amelyen egy holland konvojban húsz magyar katona is utazott. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

2008. március 25. - Irakban egy magyar katona könnyebb sérülést szenvedett, amikor robbanás történt az Al-Rustamiyah Bázison. A robbanásban négy iraki katona is megsérült.

2008. június 10. - Afganisztánban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben életét vesztette a magyar újjáépítési csoport katonája, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester. A 2006 ősze óta a bagláni tartományban szolgálatot teljesítő magyar újjáépítési csoportban ő volt az első halálos áldozat.

2008. július 12. - Tűzszerész feladatai végrehajtása közben egy robbanás következtében életét vesztette egy tűzszerész, Nemes Krisztián százados Afganisztánban, a Kunduz városba vezető úton.

2008. október 27. - Egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön, az észak-afganisztáni Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban. A támadásban egy amerikai katona meghalt, hat ember megsebesült; a sérült magyar katonát további vizsgálatra a mazar-e-sharif-i kórházba szállították.