Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Nem fogadnak zsidókat egy osztrák szállodában

2009.05.11. 13:50 Módosítva: 2009.05.11. 14:02
Egy bécsi zsidó család a vallása miatt nem kapott szállodai szobát a tiroli Alpok egyik népszerű üdülőhelyén. Azt írták nekik, hogy a korábbi rossz tapasztalatok alapján nem akarnak zsidó vendégeket fogadni.

A család e-mailben akart szobát foglalni az Ausztria nyugati részén lévő Serfaus egyik szállodájában, azonban a tulajdonosoktól elutasító választ kaptak, írta a Tiroler Tageszeitung.

Az ugyancsak e-mailben érkezett üzenet nem arra hivatkozott, hogy már nincs hely a fogadóban, hanem a tulajdonosok kerek-perec megírták, hogy "a jövőben nem óhajtunk zsidó vendégeket fogadni, a múltbeli rossz tapasztalataink után".

Az eset nemcsak az osztrák zsidó közösségen belül keltett felháborodást, hanem elítélte és "elfogadhatatlannak" nevezte a választ Serfaus polgármestere és a helyi idegenforgalmi hivatal vezetője is.

A polgármester szerint elszigetelt esetről van szó: Tirolban szívesen látják a zsidókat is és igyekeznek figyelembe venni a vallásos emberek sajátos igényeit.

Tirolban is vannak olyan hotelek, amelyek az ortodox zsidók szokásaihoz igazodnak: kóser ételeket készítenek és tekintettel vannak a sabatra. Becslések szerint Ausztriában 15-20 ezer zsidó él.