Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Németországhoz csatolt egy tartományt a lengyel kormánypárt

2009.05.20. 16:07 Módosítva: 2009.05.20. 16:31
Egy túlbuzgó grafikus rontotta el a kampányhirdetést, amit eddig dicsértek az elemzők. Egyes kommentárok szerint a PiS megalázkodott a nagy szomszéd előtt.

Kínos hibát követett el a lengyel kormánypárt az európai parlamenti választási kampányra készült első televíziós hirdetésében: Lengyelország térképéről a reklámfilmben hiányzik az állam északnyugati területének egy része. (A videót itt lehet megnézni.)

A jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) hirdetéséből úgy tűnik, mintha a Swinoujscie körüli régió, illetve Szczecin egy része Németországhoz tartozna.

pol eu

"Ez egy katasztrófa, amelyet ki kell javítanunk" - mondta Slawomir Mitras PO-képviselő szerdán a TVN lengyel televíziónak, amely elsőként vette észre a tévedést.

A kormánypárt tájékoztatása szerint a hibáért a térképet készítő grafikus a felelős, aki túlságosan nagyfokú művészi szabadságot engedett meg magának azzal, hogy a térképet a PO logójához hasonló formájúra akarta alakítani a hirdetésben.

Elemzők dicsérték a hirdetést

Az internetes fórumokon megjelent kommentárok és a bloggerek bejegyzései alapján a lengyelek többsége humorosan fogja fel az ügyet. Egyes internetezők azonban - az ellenzéki konzervatív Jog és Igazságosság párttal (PiS) egyetemben - azt vetik a PO szemére, hogy "megalázkodott" Németország előtt.

A PO televíziós hirdetésének tartalmát egyébként több elemző is dicsérte azért, hogy nem egyszerűen a politikai ellenfeleket támadja, hanem az Európai Parlament hatásköréről is tájékoztatja a választókat.

Az ellenzéki PiS eddig megjelent három reklámfilmje erősen támadó jellegű. Egy bírósági döntés értelmében időközben be is tiltották egyik hirdetésük sugárzását, amelyben korrupcióval vádolják meg a kormány tagjait.