Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Támadásra készültek a bronxi zsidók ellen

2009.05.21. 06:41
New Yorkban letartóztattak négy férfit azzal a gyanúval, hogy pokolgépes támadásra készültek a város egyik zsinagógájánál, illetve rakétatámadásokat akartak végrehajtani katonai repülőgépek ellen. A robbanószert és a rakétákat magukat terroristáknak kiadó amerikai ügynököktől vették.

Az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) egy évig nyomozott egy terrorosta csoport ellen, a megfigyelt négy férfit szerdán tartóztattak le, tájékoztatott közös közleményében egy New York-i kerületi helyettes államügyész, az FBI és a rendőrség.

A letartóztatott férfiakat azzal vádolják, hogy pokolgépes támadásokat akartak végrehajtani a bronxi Riverdale városrész egyik zsinagógájánál. Riverdale-ben népes zsidó közösség él.

Azzal is vádolják őket, hogy Stinger típusú föld-levegő rakétákkal akartak támadásokat végrehajtani a newburgi Stewart repülőtéren lévő légitámaszpont gépei ellen. Azt azonban nem sejthették, hogy az autójukban megtalált plasztik robbanószer és a rakéták mind hamisítványok, azt magukat al-kaidásnak kiadó amerikai szövetségi ügynökök adták el nekik, írja a New York Daily News.

"A vádlottak terrortámadásokat akartak végrehajtani. Kiválasztották a célpontokat, és fegyvereket akartak beszerezni terveik megvalósításához" - közölte Lev Dassin helyettes államügyész.

"A jó hír, hogy a csoport meglehetősen tanulatlan és szervezetlen volt, és időben sikerült a beszivárgás. A terroristák más csoporthoz nem kötődnek" - nyilatkozta a lapnak Chuck Summer, New York demokrata szenátora.

A terrorcsoport vezetője, James Cromitie arról beszélt a magukat terroristáknak kiadó fedett ügynököknek, hogy "a legjobb célpontot (a WTC-t) már megsemmisítették". Ezután találta ki, hogy egy zsinagóga legyen a célpont. "Utálom a rohadékokat, a kibaszott zsidó férgeket, el akarok pusztítani egy zsinagógát" - mondta a Daily News értesülései szerint.

Cromitie egy afgán bevándorló és egy afroamerikai nő gyermeke, többször is ült már börtönben.

A vádlottak várhatóan csütörtökön állnak bíróság elé. Mindegyiküket azzal vádolják, hogy tömegpusztító fegyverek bevetésére, illetve légvédelmi fegyverek beszerzésére és használatára szövetkeztek az Egyesült Államokban. Külön mindkét bűntényért akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak a letartóztatottak.