Nándor
3 °C
16 °C

Hazatért a kémkedéssel vádolt újságírónő

2009.05.23. 11:13
Pénteken visszaérkezett az Egyesült Államokba az az amerikai újságírónő, akit kémkedéssel vádoltak és még januárban nyolc év börtönbüntetésre ítéltek Iránban. Végül két év felfüggesztettel megúszta, és négy hónap börtön után elhagyhatta az országot.

Megérkezett pénteken az Egyesült Államokba Roxana Saberi amerikai újságíró, aki négy hónapot töltött egy teheráni börtönben. A januárban letartóztatott Saberit áprilisban kémkedés vádjával nyolc évig tartó börtönbüntetésre ítélték, de azt egy fellebbviteli bíróság két évre felfüggesztette, és engedélyezték számára Irán elhagyását.

000T TRWas2354207

"Nagyon örülök, hogy visszatérhettem az Egyesült Államokba" - nyilatkozta Saberi, miután gépe leszállt a washingtoni Dulles nemzetközi repülőtéren. A 32 éves újságíró köszönetet mondott a történetét életben tartó újságíró kollégáinak, az emberi jogi szervezeteknek, és külön köszönetet mondott Barack Obama amerikai elnöknek, és Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek.

A japán anyától és iráni apától származó Saberit május 11-én engedték szabadon a hírhedt teheráni Evin börtönből, ahova januárban zárták be. Az első jelentések szerint azért tartoztatták le, mert az iszlám köztársaságban tiltott alkoholt vásárolt.

Az iráni forradalmi bíróság áprilisban egy 15 perces, zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyaláson nyolc év fegyházbüntetésre ítélte, amiért - állítólag - az Egyesült Államoknak kémkedett. A nő fellebbviteli tárgyalását május tizedikén tartották, amelyen büntetését két évre felfüggesztett börtönbüntetésre változtatták.

Az Egyesült Államokban született Saberi hat évig élt Iránban, tudósított az amerikai közrádiónak, a BBC-nek és a Fox News-nak is. Ügye kapcsán korábban megszólalt Barack Obama amerikai elnök, a japán külügyminisztérium, valamint Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök is, aki korrekt eljárásra szólította fel a bíróságot.