Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre

2009.05.25. 06:08 Módosítva: 2009.05.25. 14:00
Phenjan beváltotta egy hónappal ezelőtti fenyegetését, és felrobbantotta második atombombáját. Dél-Koreában azonnal válságtanácskozást hívtak össze, az ENSZ Biztonsági Tanácsa is ülésezik. A nagyhatalmak elítélik a kísérletet, Magyarország is.

Észak-Korea bejelentette, hogy hétfő reggel sikeresen végrehajtotta második föld alatti kísérleti atomrobbantását, néhány órával később pedig egy rövid hatótávolságú, 130 kilométeres, föld-levegő rakéta fellövéséről is hírt adtak.

A nukleáris kísérlet tovább ronthatja a sztálinista vezetésű távol-keleti ország nemzetközi megítélését, ugyanakkor növelheti Kim Dzsongil észak-koreai vezető hazai népszerűségét.

Phenjan április végén már figyelmeztetett arra, hogy végrehajtja második kísérleti atomrobbantását, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa megrótta az április 5-i rakétafellövéséért.

000T TRHkg2410753

Jobban sikerült, mint az első

A KCNA hivatalos phenjani hírügynökség jelentése szerint a kísérleti atomrobbantással Észak-Korea nukleáris elrettentő erejét akarja növelni, és ezzel az ország védelmét szolgálják. A második atomrobbantás ereje, és az ellenőrzés technikai színvonala egyaránt meghaladta az első kísérletét, ismertette a Yonhap dél-koreai hírügynökség a beszámolót. Észak-Korea első kísérleti atomrobbantását 2006 októberében hajtotta végre. A KCNA nem közölte a második robbantás helyszínét. Az első tesztet az ország északkeleti részén végezték.

nkorea

Előzőleg a Yonhap arról számolt be, hogy Észak-Koreában "mesterségesen keltett földrengés" történt, ami azt sugallja: a kommunista vezetésű ország beváltotta a második kísérleti atomrobbantás elvégzésére vonatkozó fenyegetését.

A történtek miatt Ri Mjong Bak dél-koreai elnök rendkívüli tanácskozásra hívta biztonsági kabinetjét.

Összehívják az ENSZ BT-t

Még hétfőn rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa az észak-koreai atomkísérlet ügyében, jelentette be Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete.

Az észak-koreai nukleáris -, illetve rakétakísérletek súlyos aggodalomra adnak okot minden ország számára, és cselekvésre kell, hogy sarkallják a nemzetközi közösséget, közölte az amerikai elnök. Barack Obama úgy fogalmazott, Phenjan tettei "fenyegetést jelentenek a békére".

"Észak-Korea szándékosan és meggondolatlanul kihívást intéz a nemzetközi közösséghez. Magatartása növeli a feszültséget, és aláássa a stabilitást Északkelet-Ázsiában" - áll a közleményben.

Az orosz hadsereg megfigyelőállomásai észlelték az észak-koreai nukleáris kísérletet, a robbantás húsz kilotonna erősségű volt - közölte az orosz védelmi minisztérium egy neve elhallgatását kérő illetékese.

Az orosz védelmi tárca illetékese egyúttal nyugalomra intett a kísérleti atomrobbantás után.

000T TRHkg2410839

A japán kormány kabinetfőnöke, Kavamura Takeo a nukleáris tesztet "elfogadhatatlan lépésnek", valamint az erre vonatkozó BT-határozat megsértésének nevezte.

A Kyodo japán hírügynökség úgy tudja, hogy a japán kormány a korábbi Észak-Korea elleni szankcióik szigorítását tervezi.

"Világos üzenetet kell küldeni"

"Nagyon nyugtalanító hírnek" nevezte a bejelentést Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külkapcsolatokért felelős biztosa. A bangkoki látogatáson tartózkodó osztrák politikus nagyon óvatosan fogalmazott, közölte: még nem kapott megerősítést a nukleáris robbantásról, de ha beigazolódik, az nagyon nyugtalanító lesz, és mindenképpen el kell ítélni.

Ugyancsak a BT-határozat súlyos megsértésének nevezte az atomrobbantást a Hanoiban egy, az Európai Unió és Ázsia együttműködéséről folyó tanácskozáson résztvevő Bill Rammel brit államtitkár. "Úgy vélem, világos üzenetet kell küldenünk Észak-Koreának, értésére adva, hogy vissza kell térnie az atommentesítéséről folyó hatoldalú tárgyalásokhoz" - mondta Rammel.

Franciaország határozottan elítéli az észak-koreai nukleáris kísérletet - jelentette ki Bernard Kouchner francia külügyminiszter.

Magyarország is elítéli

Magyarország elítéli az észak-koreai nukleáris kísérletet - jelentette ki Várkonyi László, a külügyminisztérium szakállamtitkára.

Az atomkísérlet nemcsak a térséget, hanem az egész nemzetközi közösséget fenyegeti, mondta a szakállamtitkár, aki az Ázsia-Európa Tanácskozás (ASEM) külügyminiszteri értekezletén vesz részt a vietnami fővárosban.

"Észak-Korea rosszul kalkulál, ha azt gondolja, hogy javítani tudja az alkupozícióját az Egyesült Államokkal szemben azzal, hogy atomkísérleteket hajt végre" - jelentette ki.  • Tippek
  • Árfolyam