Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Az ENSZ BT elítélte az Észak-koreai atomkísérletet

2009.05.26. 00:58 Módosítva: 2009.05.26. 01:00
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elítélte az Észak-Korea által hétfőn végrehajtott kísérleti atomrobbantást, és úgy ítélte meg, hogy Phenjan ezzel egyértelműen megsértette a BT egyik határozatát - közölte a szervezet soros elnöke a testület rendkívüli ülése után.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a világszervezet New York-i székházában olvasta fel a BT nyilatkozatát. Eszerint Phenjan hétfői, második nukleáris robbantásával egyértelműen megsértette az 1718. számú BT-határozatot, amelyet a Biztonsági Tanács a 2006-os első észak-koreai atomkísérlet után fogadott el. A határozat megtiltotta, hogy Phenjan további nukleáris robbantásokat és rakétakísérleteket végezzen, valamint korlátozott pénzügyi szankciókat és részleges kereskedelmi embargót vezetett be a világtól elszigetelten élő, sztálinista vezetésű távol-keleti ország ellen.

A Biztonsági Tanács nyilatkozatában követelte, hogy Észak-Korea tegyen eleget az 1718. számú, valamint a korábban elfogadott, 1695. számú BT-határozatban foglalt kötelezettségeknek. A testület tagjai arról is megállapodtak, hogy haladéktalanul megkezdik egy új BT-határozat előkészítését az ügyben.

Több ország, köztük az Egyesült Államok diplomatái a BT-ülést követően reményüket fejezték ki, hogy a készülő határozat nyelvezete erőteljes lesz. Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet korainak tartotta arról beszélni, hogy további szankciókat vezetnek-e be Phenjan ellen. Takaszu Jukio japán ENSZ-nagykövet azonban leszögezte, az észak-koreai atomkísérletnek „nagyon világos következményekkel” kell járnia. Csurkin közölte, hogy Japán nemsokára előterjeszti a határozat tervezetét. Először a BT öt állandó tagországa és Japán szakértői egyeztetnek a szövegről, amelyet ezt követően tárnak a tizenöt tagországból álló Biztonsági Tanács elé.

A rendkívüli BT-ülést Japán kérésére hívták össze. Az ülés előtt a BT állandó tagállamai – az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína –, valamint Japán és Dél-Korea diplomatái külön tanácskozást tartottak. Japán jelenleg tagja a BT-nek, Dél-Korea viszont nem. A tanácskozáson elhangzottakról a résztvevők nem nyilatkoztak a sajtónak.