Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Eltanácsolták Norvégiából David Irvinget

2009.05.27. 18:16
Meghívták egy norvégiai irodalmi fesztiválra David Irvinget, a holokauszt-tagadó brit történészt, azonban a felháborodás miatt a meghívást végül visszavonták. A férfit egy tévéstúdióból egy mellékkijáraton vitték ki, mert aktivisták tiltakoztak tévészereplése miatt. A rendőrség végül megkérte, hogy változtassa meg programját, és távozzon.

A rendőrség tanácsára hamarabb utazott vissza hazájába a holokauszt tagadása miatt korábban elítélt brit történész, David Irving, akinek hétfő óta tartó látogatása vitát váltott ki a skandináv országban, közölték szerdán rendőrségi források.

A 71 éves történészt eredetileg Lillehammerbe volt hivatalos egy irodalmi fesztiválra, ami kedden nyílt meg, de a meghívását végül visszavonták. Ennek ellenére ő Norvégiában maradt és el akart látogatni a kulturális eseményre, amelynek idei témája az igazság.

Az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű civil szervezet aktivistái kedden megpróbálták megakadályozni, hogy Irving a TV2 csatorna stúdiójába ellátogasson, ahol egy műsorban vett részt. Végül arra kényszerítették, hogy egy mellékkijáraton távozzon.

A történész kedd esti elutazása előtt azt mondta, hogy tévénézők millióihoz szólt, és elégedett.

Johan Fredriksen, az oslói rendőrség illetékese közölte, David Irving a rendőrség tanácsára, korábbi szándékát megváltoztatva elhagyta Norvégiát.

A brit történész írásban és előadásaiban is tagadta a náci népirtás tényét. Négy évvel ezelőtt osztrák elfogatóparancs alapján őrizetbe vették azzal a váddal, hogy 1989-ben két ausztriai előadásában megkérdőjelezte az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét. Többek között azt állította, hogy Hitler keveset vagy semmit sem tudott a holokausztról, és hogy "szemernyi bizonyíték sincs" arra, hogy a nácik a "végső megoldásra", az európai zsidóság teljes kiirtására törekedtek.

A bécsi tartományi bíróság esküdtszéke 2006 februárjában három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Decemberben a büntetéséből hátralévő idő letöltését háromévi próbaidőre felfüggesztették, és szabadlábra helyezték.  • Vennék
  • Hírek