Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Ban Kimun: Moszkva nem zsarolt

2009.05.29. 06:59 Módosítva: 2009.05.29. 10:26
Ban Kimun ENSZ-főtitkár kategorikusan tagadta a grúz ENSZ-nagykövetnek azt az állítását, hogy a világszervezet első számú tisztségviselője "orosz zsarolásnak engedve" jelentős változást eszközölt a kaukázusi országról készített jelentésében.

Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy az ENSZ-főtitkár a nyilvánosság előtt szemrehányást tesz valamely ENSZ-tagállam képviselőjének. Ban Kimun az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) benyújtott legutóbbi jelentésében körvonalazta a Grúzia és két szakadár régiója, Abházia és Dél-Oszétia közötti törékeny béke fenntartására vonatkozó javaslatait.

Alekszandr Lomaia grúz ENSZ-nagykövet nagyon megbízható forrásra hivatkozva szerdán azt állította: a jelentés végső szövegváltozata eltér az eredetitől, kimaradt belőle, hogy Abházia Grúzia részét képezi. Lomaia szerint ennek hátterében az állt, hogy Moszkva közölte Ban Kimunnal: megvétózza azt a határozatot, amellyel a BT-nek meg kell hosszabbítania az abháziai ENSZ-megfigyelők június 15-én lejáró mandátumát; enélkül ugyanis a megfigyelőket ki kell vonni.

Ban Kimun csütörtökön Marie Okabe ENSZ-szóvivő útján kategorikusan visszautasította Lomaia állítását. Okabe hangsúlyozta, hogy a főtitkár semmilyen fenyegetést nem kapott az ügyben, a szöveg pedig azért változott meg, hogy elkerüljék a jelentésről folytatandó BT-vita felesleges átpolitizálását, és az érintett felek a kérdés érdemi részével foglalkozzanak.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet szintén határozottan tagadta grúz kollégája szavait. Abházia Dél-Oszétiával együtt a tavaly augusztusi orosz–grúz villámháború után kikiáltotta függetlenségét, amelyet Oroszország elismert.