Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Rendkívüli parlamenti ülés Pozsonyban Orbán Viktor miatt

2009.05.30. 18:04 Módosítva: 2009.06.01. 11:52
Elegendő képviselői aláírást gyűjtöttek össze a szlovák kormánypártok ahhoz, hogy a pozsonyi parlamentben rendkívüli ülésszakot kezdeményezhessenek Orbán Viktor május 23-i esztergomi kijelentései miatt. Erről Robert Fico miniszterelnök pártja, a szociáldemokrata Smer tájékoztatott szombaton.

A Fidesz elnöke a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen tartott esztergomi kampányrendezvényen arról beszélt, hogy az európai parlamenti választásokon eldől, hány magyar nemzetiségű politikus képviselheti a Kárpát-medencét az EP-ben. Robert Fico néhány nappal ezelőtti nyilatkozata szerint az Orbán Viktor által jelzett törekvés "jelentős módon veszélyezteti Szlovákia területi épségét és szuverenitását".

Az ülés összehívásához szükséges aláírásokat Boris Zala, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt képviselője hétfőn délelőtt adta át a pozsonyi parlament elnökségének. Pavol Paska házelnöknek most hét napja van arra, hogy kitűzze a tanácskozás dátumát.

Már szerdán összeülhetnek

Ján Slota, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke vasárnap egy televíziós vitában azt mondta, hogy az ülésre várhatóan már szerdán sort kerítenek. "A gyűlés eredménye egy határozat lenne, amely nagyon világosan elítéli és visszautasítja Orbán úr állásfoglalásait" - magyarázta a politikus.

Megfigyelők szerint a szlovák kormánypártok a magyar témával serkentenék a szavazókedvet. A pozsonyi Focus közvélemény-kutató ügynökség napokban közzétett felmérése szerint Szlovákiában az EP-választáson 14 százalékos részvételi arány várható. Ez növelheti az esélyt, hogy az MKP nem egy, hanem legalább két mandátumot szerez. A párt 2004-ben is két képviselőt juttatott az EP-be.