Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Gordon Brown: Nem lesz előrehozott választás

2009.05.31. 14:53
Jogilag kötelező viselkedési normák meghonosítását helyezte kilátásba a parlamenti képviselők számára vasárnap a brit kormányfő a törvényhozók hatalmas belpolitikai botránnyá duzzadt költségtérítési ügyei nyomán. Gordon Brown ugyanakkor kizárta a konzervatív ellenzék által követelt idő előtti választások kiírását.

Brown a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta: "sokkolták" őt a képviselői költség-visszaigénylésekkel kapcsolatban feltárt visszaélések. Egyes esetek szerinte egyértelműen felvetik a csalás gyanúját. A brit kormány részéről most először hangzott el hivatalosan, hogy az ügyben érintett alsóházi képviselőkre esetleg büntetőjogi felelősségre vonás is várhat.

A The Daily Telegraph című vezető brit konzervatív napilap és vasárnapi testvérlapja, a The Sunday Telegraph május eleje óta riportsorozatban tárja fel, hogy a brit parlament választott kamarájának képviselői - kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt - gyakran milyen képtelen címeken vettek fel fontezreket hivatalos költségtérítésként az elmúlt években.

A legmegdöbbentőbb hivatalos képviselői elszámolások között előfordult kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, vécéülőkék számlái, helikopter-leszállóhely kialakítása és várárok-tisztítás csakúgy, mint a fürdővizet "túl forróra melegítő" bojler több ezer fontos javíttatási költsége, vagy nem létező lakáshitel visszaigénylése.

A The Sunday Telegraph, amely vasárnap folytatta a leleplezések közlését, a legkirívóbb esetek között említette Frank Cook munkáspárti képviselő költségtérítési igényét. Cook még 2006-ban megpróbált visszaigényelni - sikertelenül - öt fontot (1600 forint), amelyet a brit háborús halottak tiszteletére tartott egyik megemlékező szertartáson adományozott.

Charles Kennedy, a Liberális Demokraták volt vezetője az alsóház ajándékboltjában vásárolt három doboz csokoládé és két teddy mackó számláját nyújtotta be hivatalos képviselői költségként, Tim Yeo ismert konzervatív képviselő és volt kormánytag pedig egy karácsonyra vett rózsaszín laptop árát igényelte vissza.

David Cameron, az ellenzéki konzervatívok vezére és miniszterelnök-jelöltje a parlament azonnali feloszlatását és a jövőre esedékes választások minél előbbi kiírását követelte a költségtérítések ügyében kirobbant súlyos belpolitikai botrány nyomán.

Gordon Brown kormányfő azonban a BBC-nek adott vasárnapi nyilatkozatában ezt elvetette, mondván: a választók először a közélet "kitakarítását" szeretnék látni, és ennek része lenne az új magatartási normák kidolgozása.

A miniszterelnök vélekedésének ugyanakkor ellentmond a The Sunday Telegraph által vasárnap közölt legfrissebb felmérés, amely szerint a briteknek több mint a fele előrehozott választásokat pártolna még az idén.

Ugyanez a felmérés kimutatta, hogy az 1997 óta kormányzó Munkáspárt - csaknem negyedszázada először - a Liberális Demokraták mögé szorult, 22 százalékos támogatottsággal; a liberálisokra 25, a fölényesen vezető konzervatívokra 40 százalék voksolna.