Elengedték a mumbai merénylettel vádolt szervezet alapítóját

2009.06.02. 09:01 Módosítva: 2009.06.02. 09:08

Szabadon engedték Pakisztánban a mumbai merényletekkel vádolt szervezet alapítóját. Hafiz Mohammad Szaid ügyvédje Lahorban közölte: a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy Szaid fogva tartása "sérti az ország alkotmányát és törvényeit."

India és az Egyesült Államok a Laskar-e-Taiba pakisztáni iszlamista csoportot vádolja a 2008 novemberében az indiai Mumbaiban (Bombay) elkövetett terrortámadással, amelynek 179 halálos áldozata volt. A szervezetet Hafiz Mohammad Szaid alapította 2002-ben, de a hatóságok röviddel az alapítás után betiltották. Ekkor Hafiz Szaid létrehozta a Dzsamaat-ud-Dava nevű karitatív alapítványt. Ezt a jótékonysági szervezetet is betiltották a pakisztáni hatóságok, sőt, felkerült az ENSZ terrorista szervezeteket számon tartó listára, akárcsak a Laskar-e-Taiba.

A merénylet végrehajtói közül egyedül Mohammad Ajmal Kaszab élte túl az akciót, társait lelőtték. Kaszab ellen az a vád, hogy egy társával megtámadta a főpályaudvart, és lelőtt legkevesebb 50 embert, valamint megsebesített több mint százat.  • Hírek
  • Hírek