Gerzson
4 °C
8 °C

Történelmi fordulat a grönlandi választásokon

2009.06.03. 07:16 Módosítva: 2009-06-03 07:55:56
Az őslakosok szélsőbaloldali függetlenségi pártja, az Inuit Ataqatigiit (IA) történelmi győzelmet aratva nyerte a grönlandi parlamenti választásokat a szerdán Nuukban közzétett végleges eredmények szerint. Az IA a szociáldemokrata Siumut párt 30 éve tartó uralmának vetett véget.

Az Inuit Ataqatigiit (IA) a szavazatok 43,7 százalékát nyerte el a grönlandi választásokon. Ezzel a helyi törvényhozás, a Landsting legnagyobb pártja lett a dán félautonóm területen, és a szociáldemokrata Siumut párt 30 éve tartó uralmának vetett véget.

Az IA a legutóbbi, 2005-ös választásokon csupán 21,3 százalékot ért el. A Siumut most 26,5 százalékot szerzett, 3,9 százalékkal kevesebbet, mint négy évvel ezelőtt. Ezzel legsúlyosabb vereségét szenvedte el a belső autonómia 1979-es bevezetése óta, amelynek fő szorgalmazója volt. A liberális Atassut párt, a Siumut koalíciós partnere szavazóinak felét vesztette el 10,9 százalékos eredményével.

Az Inuit Ataqatigiitnak, amelynek énekes-politikus vezetőjét, Kuupik Kleistet "Grönland Leonard Cohenjének" tartják, 14 mandátuma lesz az új grönlandi parlamentben, a Siumutnak 9, a Demokratáknak 4, az Atassutnak 3, míg a kis Katusseqatiggit Partiiat egy képviselőt küldhet.

Nem teljesült tehát Hans Enoksen miniszterelnök várakozása a hat hónappal előbbre hozott választások kiírásával. A Siumut kormányfője ugyanis arra számított, hogy kihasználja a grönlandiak lelkesedését a június 21-én életbe lépő kiszélesített autonómia iránt, amelyet Koppenhágával folytatott kemény tárgyalások nyomán sikerült tető alá hoznia.

E státust, amely megnyitja az utat a sziget függetlensége felé, a tavaly novemberben tartott népszavazáson több mint 75 százalékban fogadták el a grönlandi polgárok. A Siumut hitelét azonban az elmúlt hónapokban alaposan lerontotta több olyan, a sajtó által bőségesen tálalt botrány, amely során fény derült képviselőinek a hatalommal való visszaéléseire, valamint extravagáns költekezéseire.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!