Nándor
3 °C
16 °C

Orbánt elítélte a szlovák parlament

2009.06.03. 16:33 Módosítva: 2009.06.03. 20:28
A Szlovák Nemzeti Párt elnöke és a kormányfő egymásra licitált a parlament rendkívüli ülésén, de Fico külügyminisztere hangsúlyozta, hogy jók az államközi kapcsolatok, és "Orbán úr nem Magyarország".

Nyilatkozatban ítélte el a szlovák parlament Orbán Viktor és más magyar politikusok "nacionalista kijelentéseit" szerdán.

A gyújtózsinór

A Fidesz elnöke május végén Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen megtartott választási nagygyűlésen egyebek között úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a június 7-i döntés öt évre meghatározza a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.

A szlovák kormánykoalíció kezdeményezésére összehívott rendkívüli parlamenti ülést két ellenzéki párt bojkottálta, de a szintén ellenzéki MKP részt vett a vitában, nehogy megfutamodással vádolhassák. Az MKP bírálta, elutasította és nem szavazta meg a nyilatkozatot.

A vitában még Orbán Viktor Szlovákiából való kitiltását és a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) törvényen kívül helyezését javasolta a pozsonyi parlament rendkívüli ülésén Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke.

A szerdai tanácskozás egyetlen napirendi pontja az a nyilatkozattervezet volt, amely elítéli Orbánnak és más magyar politikusoknak az EP-kampány során elhangzott "nacionalista kijelentéseit", amelyek állítólag veszélyeztetik Szlovákiát.

Slota nyolcpontos javaslatot tett le

Slota szerint Orbán "fanatikus" politikus, akinek célja Nagy-Magyarország felújítása, s ennek a célnak elérésében "semmi sem gátolhatja meg".

A szélsőséges magyarellenességéről ismert SNS-vezér nyolcpontos javaslatában szükségesnek vélte, hogy fogadjanak el törvényt a köztársaság védelméről, büntessék azokat a mozgalmakat, amelyek megkérdőjelezik a háború utáni közép-európai rendezést, és szorgalmazzák a magyarok határok feletti egyesítését.

Slota kötelezővé tenné Szlovákiában a kizárólag szlovák nyelvű érettségi vizsgákat és főiskolai felvételiket, nyelvvizsgához kötné a munkapiaci érvényesülést, és a reciprocitás elvét érvényesítené a magyarországi szlovákok és a szlovákiai magyarok jogi helyzete között. A szlovákiai magyaroknak szerinte így csak egy képviselőjük lenne a parlamentben, mint ahogy azt az - egyébként csak "papíron létező" - magyarországi kisebbségi törvény is rögzíti.

Nem szolgálhatnak két urat

A politikus úgy fogalmazott, hogy "a Dunán túl máig nagyon sok politikailag beteg ember él", akik nem fogadják el a két világháború utáni rendezést és a békeszerződéseket. Szerinte Orbán úgy viselkedik, "mint aki hidegháborút visel szomszédai ellen". Az SNS elnökének meggyőződése, hogy a kisebbségi magyar EP-képviselők nem szolgálhatnak két urat, az egyiket el kell árulniuk. Ez Szlovákia lesz. Megjegyezte: ha az EP-ben több lesz a magyar képviselő, mint amennyi mandátuma Magyarországnak van, az a feszültség növekedéséhez járul hozzá.

Fico is nagymagyar nacionalizmusról beszélt

Robert Fico kormányfő, aki Slotát megelőzően szólalt fel, szintén "nagymagyar nacionalizmusról", magyar "irredentizmusról és revizionizmusról" beszélt, amely nemcsak Szlovákiát, de egész Közép-Európát veszélyezteti.

A szlovák miniszterelnök nagyon éles szavakkal bírálta Orbán kijelentéseit: "Magyarországon egyre inkább teret nyernek a szélsőséges erők", és ezeket a szélsőségeket a szomszédos országokban is terjesztik. Azt állította, hogy a "magyar kártyát" nem a kormánykoalíció, hanem az MKP vette elő, amikor részt vett a Fidesz kampánygyűlésén Esztergomban. Azzal vádolta az MKP-t, hogy szlovákellenes politikát folytat, és viszályt szít a szlovákok és a magyarok között.

A szlovák miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokat jónak, és több tekintetben a nemzetközi szintet meghaladónak tartja. "Elfogadhatatlan azonban, hogy országaink közti kapcsolatokat egyetlen kérdésnek, a nemzeti kérdésnek rendeljük alá, s ebből a szemszögből szemléljünk mindent" - jelentette ki. Megerősítette, hogy magyarországi látogatásra készül, s továbbra is minden feltétel nélkül kész bárhol és bármikor találkozni magyar partnerével.

Lajcák békésebb húrokat penget

A szlovák külügyminiszter szerint Pozsony különbséget tesz a magyarországi kormányzat és ellenzék között, és Orbán Viktor vitatott kijelentései a kárpát-medencei magyarság képviseletéről az Európai Parlamentben ezért nem terhelik a hivatalos államközi kapcsolatokat.

"Orbán úr nem Magyarország. A Szlovák Köztársaság kormányának a Magyar Köztársaság kormánya a partnere. Ugyanakkor természetesen észrevesszük ezeket a hangokat, amelyeket potenciálisan nagyon veszélyesnek és bizonytalanságkeltőnek tartunk, reagálunk rájuk, de a hivatalos szlovák-magyar kapcsolatokat ebben a szakaszban nem terheljük velük, ez nem a szlovák-magyar kapcsolatok terepe" - jelentette ki Miroslav Lajcák szerdai sajtóértekezletén Pozsonyban.

A miniszter szerint Pozsony szükségét érzi annak, hogy felhívja Európa figyelmét a Fidesz elnökének nyilatkozataira, amelyek "nem tartoznak a 21. századi Európa kultúrájába".

Lajcák úgy véli: a szlovák-magyar államközi kapcsolatok jók, és az Orbán-ügy nem fogja befolyásolni a két miniszterelnök, Robert Fico és Bajnai Gordon budapesti találkozóját sem, amelyre a tervek szerint június végéig kerül sor.

A miniszter elmondta: utasította a budapesti szlovák nagykövetet, hogy vegye fel a kapcsolatot Orbán Viktorral, és személyesen tolmácsolja neki a pozsonyi kormány álláspontját esztergomi kijelentéseivel kapcsolatban. A találkozóra azonban eddig nem került sor. "Orbánnak vagy nem volt mersze, vagy nem volt ideje a találkozóra" - jegyezte meg Lajcák.

Németh: Slota fasisztoid politikus

A Fidesz "tragikomikusnak" tartja Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének nyilatkozatát. Úgy gondolják, ennek nem lehet más célja, mint hogy a "legalantasabb magyarellenességgel" mozgósítsák a szlovák nacionalistákat és eltereljék a figyelmet arról, hogy egy "fasisztoid" politikust juttattak hatalomra - mondta a fideszes Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke.(FH)