Törökökkel harcolt Temesvárnál Obama őse

2009.06.04. 16:52
Amerikai kutatók Barack Obama közelgő németországi látogatása előtt kiderítették, hogy az amerikai elnök egyik távoli őse német volt. Egy másikról kiderült, hogy részt vett Temesvár 1716-os ostromában, amikor az osztrák csapatok visszafoglalták a törököktől a híres magyarországi végvárat.

A Pennsylvania állambeli Middletownban dolgozó származáskutatók azt állítják, olyan dokumentumokra bukkantak, amelyek bizonyítják, hogy Obama egyik őse az 1700-as években német földön élt, míg egy másik Temesvárnál harcolt a törökök ellen a Habsburgok oldalán.

A www.ancestry.com genealógiai oldalon előkerült egyházi iratok szerint Obama hatodik dédapja egy bizonyos Johann Conrad Wölflin volt, aki 1729. január 29-én látta meg a napvilágot egy Stuttgart melletti kisvárosban, az Enz folyó mentén fekvő Besigheimban.

1690-ben született apja, Johann Martin Wölflin pedig katonaorvos volt, aki részt vett a 18. század eleji európai nagyhatalmi háborúskodásokban Franciaország, Szicília és a mai Románia területén. Az 1716-18-as osztrák-török háborúban pedig ott volt Temesvár ostrománál, amikor a Habsburg birodalmi csapatok Savoyai Jenő vezetésével felszabadították a fontos magyarországi végvárat a török uralom alól. Az előbányászott okmányokból az is kiderült, hogy Johann Martint a csatában megsebesítette egy nyílvessző, amelyet az erődből lőttek ki.

Csak villámlátogatásokra futja

Neheztel a német kormány az amerikai elnök péntekre tervezett németországi látogatásának erősen lerövidített programja miatt. Kormányforrások csütörtöki közlése szerint az is nemtetszést keltett, hogy Barack Obama Berlinbe nem látogat el.

Az amerikai elnök csütörtök éjjel érkezik Drezdába, ahol pénteken délelőtt tárgyalást folytat Angela Merkel kancellárral. Ezt követően a kancellár kíséretében felkeresi az egykori buchenwaldi koncentrációs tábort, ahol tisztelegni akar a náci rezsim áldozatainak emléke előtt, és a tábor néhány volt foglyával is találkozik. A következő állomás Landstuhl, azaz az ottani amerikai katonai kórház. Az amerikai elnök szombat reggel utazik tovább Franciaországba, a szövetségesek 1944-es normandiai partraszállásának évfordulójával kapcsolatos ünnepségekre.

Obama hatodik dédapja 1750-ben egy Patience nevű hajó fedélzetén utazott át Amerikába, ahol nevét Wolfleyra változtatta, és a pennsylvaniai Middletownban telepedett le, mondta el a kutatást vezető Anastasia Tyler genealógus. A német születésű férfi 1756-ban feleségül vette Anna Catherine Schockey-t, és legalább hat gyerekük született, közöttük 1766-ban Ludwig Lewis Wolfley, Obama ötödik dédapja.

A származásvizsgálatot az ancestry.com kezdte néhány hete Obama küszöbön álló németországi látogatása miatt azon híresztelések megerősítésére vagy eloszlatására, hogy az elnöknek német gyökerei vannak. Ugyanez a portál volt az, amelyik 2007-ben már kiderítette, hogy a kenyai apától és amerikai anyától származó afroamerikai elnök ereiben ír vér is csörgedez.

Barack Obama pénteken látogat el a szász fővárosba, Drezdába. Tiszteletét teszi az egykori buchenwaldi koncentrációs tábor helyszínén is; az egyik altábor felszabadításában a 89. gyalogsági hadosztály katonájaként 1945 áprilisában részt vett az amerikai elnök anyai nagybátyja, Charlie Payne.  • Tippek
  • Árfolyam