Kornélia
-1 °C
15 °C

Szakadt a szlovákiai magyarok pártja

2009.06.07. 18:44 Módosítva: 2009.06.07. 23:03
Szakadás történt a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjában (MKP). Az MKP négy parlamenti képviselője, Bugár Béla, Gál Gábor, A. Nagy László és Bastrnák Tibor, vasárnap kilépett a pártból. Elhagyta a pártot több elnökségi, országos és regionális tanácsi tag is, és 24 polgármester. A kilépők Híd néven új pártot alapítanak, soraikba szlovákokat is várnak.

„Két hónapos igyekezetünk kompromisszumos megállapodásra jutni a Magyar Koalíció Pártjával ma véglegesen befejeződött” – közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Bugár Béla.

Csáky Pál, az MKP elnöke a tényt megerősítette: „Bugár telefonon felhívott és közölte, hogy kilépnek. A további részleteket egyelőre nem ismerem.”

Bugár a szlovák hírügynökséggel közölte, hogy a magyar pártból kilépett még az országos elnökség három, és az országos tanács 18 tagja, az egyik regionális szervezet elnöke, a regionális tanácsok 32 tagja, kilenc regionális önkormányzati képviselő, hét járási elnök és 24 polgármester.

„A mindkét oldalon hangoztatott igyekezet ellenére nem sikerült megállapodnunk. Időközben a pártot több tagja és volt tisztviselője is elhagyta. Ezért a mai nappal mi is kiléptünk a Magyar Koalíció Pártjából” – jelentette ki Bugár.

Szlovákokat is várnak az új pártba

A szlovák sajtó szerint a kilépők Híd néven új pártot alapítanak, és szlovákokat is várnak soraikba. A TA3 hírtelevízió azt jelentette, hogy értesülései szerint az új, vélhetően magyar párt élén Bugár Béla állna. Maga Bugár korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tartaná jó és szerencsés megoldásnak egy új magyar párt létrehozását Szlovákiában. A sajtó szerint az MKP „alternatívájaként” emlegetett párt alakuló ülése szeptemberben várható.

Az MKP-ból való mostani kilépési hullám áprilisban kezdődött. Simon Zsolt, az MKP parlamenti képviselője, az országos vezetés tagja április elején mondott le összes pártbeli tisztségéről, kilépett a pártból is, majd bejelentette, hogy független képviselőként tevékenykedik tovább a parlamentben. Később a lévai és a rimaszombati járásban léptek ki a pártból többen.

Április közepén három parlamenti képviselő – Bugár Béla, A. Nagy László és Gál Gábor – jelentette be, hogy kilépnek a frakcióból, de ők a pártot akkor még nem hagyták el. Lépésüket azzal indokolták, hogy nem értenek egyet a párt mai vezetésének politikájával. Az MKP vezetése és a három képviselő azóta többször is tárgyalt, de nem egyeztek meg. Bugárék platformot követeltek az MKP-n belül, de azt jelenleg a párt alapszabályzata nem teszi lehetővé.

Belső hatalmi harc

Az MKP-nek a legutóbbi választás eredménye alapján 20 képviselője volt a szlovák parlamentben. Ez a szám a kilépéseket követően 15-re csökken. Arról, hogy ez a kilépési hullám milyen hatással lesz az MKP tagságára, eltérnek a vélemények.

Helyi megfigyelők szerint belső hatalmi harc dúl az MKP-ben, amely végső soron kárt okoz a szlovákiai magyarságnak. Amennyiben két, egymással vetélkedő magyar párt működne párhuzamosan, akkor megtörténhet, hogy egyikük sem jut be a szlovák törvényhozásba.