Gyula
7 °C
20 °C

Budapest a legélhetőbb kelet-európai nagyváros

2009.06.08. 21:00
A világ 140 nagyvárosát vizsgálta az életminőség szempontjából az Economist Intelligence Unit, Magyarország az 55. helyre került. Prága a 60. lett, de például Bécs a második helyet szerezte meg. Az első tízben négy nyugat-európai, három kanadai és három ausztráliai város van.

A kelet-európai EU-országok nagyvárosai közül Budapesten a legjobb élni az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház hétfőn közzétett friss összeállítása szerint.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki elemző és előrejelző intézete által elsősorban az üzleti kiküldöttek számára rendszeresen elkészített, az idén 140 nagyvárost tartalmazó életminőségi lista öt átfogó kategória - stabilitás, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra és környezet, valamint infrastruktúra - összesen harminc mennyiségi és minőségi ismérve alapján számszerű indexet ad meg az adott város élhetőségére.

Az 1-es osztályzat elviselhetetlen, a 100-as ideális életkörülményeket jelöl. A 80 pontnál jobb osztályzatú városokban az EIU szerint alig jelentkeznek életminőségi gondok, az 50 alatti pontszámok ugyanakkor már napi életszínvonalbeli kihívásokat jeleznek.

A ház a kelet-európai térségben az általa alkalmazott kritériumok alapján Budapestet találta a leginkább élhetőnek, a magyar főváros a 140-es listán az 55. helyre került, 88,2 ponttal. Budapest után a térségből Prága következik, amely 84,0 ponttal a 60. helyen áll.

Az EIU felmérésének készítői a listához fűzött elemzésben ki is emelik, hogy Kelet-Európából ez a két főváros - a kissé távolabbra sorolt, 79,8 ponttal 65. helyezett Pozsonnyal együtt - került a szinte problémamentes felső mezőnybe.

Varsó 78,2 pontja azonban csak a 70. helyhez volt elégséges. A kelet-európai EU-térségben Bukaresté a leggyengébb helyezés: a román főváros 71,8 ponttal a 85. helyre került.

Az élvonalat kanadai, nyugat-európai és ausztrál nagyvárosok alkotják. Az idei élhetőségi lista első helyezettje a kanadai Vancouver, 98,0 ponttal, utána Bécs (97,9), az ausztráliai Melbourne (97,5), a kanadai Toronto (97,2), majd holtversenyben ötödikként - egyaránt 96,6 ponttal - az ausztráliai Perth és a kanadai Calgary következik.

Az első tízben négy nyugat-európai, három kanadai és három ausztráliai város van. A legélhetőbb amerikai város az EIU felmérése szerint a 92,3 ponttal 29. helyre sorolt Pittsburgh. New York közvetlenül Budapest után következik, 86,6 ponttal az 56. helyen.

A lista másik végére afrikai és ázsiai országok nagyvárosai kerültek. Az EIU londoni elemzői által összeállított rangsort a zimbabwei Harare zárja, 37,5 ponttal a 140. helyen, eggyel felette a bangladesi Dakka áll, 38,7 ponttal, holtversenyben Algírral.