Jolán
2 °C
4 °C

Budapest a legélhetőbb kelet-európai nagyváros

2009.06.08. 21:00
A világ 140 nagyvárosát vizsgálta az életminőség szempontjából az Economist Intelligence Unit, Magyarország az 55. helyre került. Prága a 60. lett, de például Bécs a második helyet szerezte meg. Az első tízben négy nyugat-európai, három kanadai és három ausztráliai város van.

A kelet-európai EU-országok nagyvárosai közül Budapesten a legjobb élni az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház hétfőn közzétett friss összeállítása szerint.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki elemző és előrejelző intézete által elsősorban az üzleti kiküldöttek számára rendszeresen elkészített, az idén 140 nagyvárost tartalmazó életminőségi lista öt átfogó kategória - stabilitás, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra és környezet, valamint infrastruktúra - összesen harminc mennyiségi és minőségi ismérve alapján számszerű indexet ad meg az adott város élhetőségére.

Az 1-es osztályzat elviselhetetlen, a 100-as ideális életkörülményeket jelöl. A 80 pontnál jobb osztályzatú városokban az EIU szerint alig jelentkeznek életminőségi gondok, az 50 alatti pontszámok ugyanakkor már napi életszínvonalbeli kihívásokat jeleznek.

A ház a kelet-európai térségben az általa alkalmazott kritériumok alapján Budapestet találta a leginkább élhetőnek, a magyar főváros a 140-es listán az 55. helyre került, 88,2 ponttal. Budapest után a térségből Prága következik, amely 84,0 ponttal a 60. helyen áll.

Az EIU felmérésének készítői a listához fűzött elemzésben ki is emelik, hogy Kelet-Európából ez a két főváros - a kissé távolabbra sorolt, 79,8 ponttal 65. helyezett Pozsonnyal együtt - került a szinte problémamentes felső mezőnybe.

Varsó 78,2 pontja azonban csak a 70. helyhez volt elégséges. A kelet-európai EU-térségben Bukaresté a leggyengébb helyezés: a román főváros 71,8 ponttal a 85. helyre került.

Az élvonalat kanadai, nyugat-európai és ausztrál nagyvárosok alkotják. Az idei élhetőségi lista első helyezettje a kanadai Vancouver, 98,0 ponttal, utána Bécs (97,9), az ausztráliai Melbourne (97,5), a kanadai Toronto (97,2), majd holtversenyben ötödikként - egyaránt 96,6 ponttal - az ausztráliai Perth és a kanadai Calgary következik.

Az első tízben négy nyugat-európai, három kanadai és három ausztráliai város van. A legélhetőbb amerikai város az EIU felmérése szerint a 92,3 ponttal 29. helyre sorolt Pittsburgh. New York közvetlenül Budapest után következik, 86,6 ponttal az 56. helyen.

A lista másik végére afrikai és ázsiai országok nagyvárosai kerültek. Az EIU londoni elemzői által összeállított rangsort a zimbabwei Harare zárja, 37,5 ponttal a 140. helyen, eggyel felette a bangladesi Dakka áll, 38,7 ponttal, holtversenyben Algírral.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?