Csongor
0 °C
9 °C

FBI-ügynökök szimatolnak az amerikai mecsetekben

2009.06.09. 09:12
Az FBI szerint a mecsetek megfigyelése az egyik leghatékonyabb eszköz a lehetséges terroristák kiszűrésére. Egy michigani muszlim szervezet azonban a washingtoni igazságügy-minisztériumhoz fordult, kifogásolva, hogy az FBI muzulmán hívőket toboroz, hogy kémkedjenek hívőtársaikról és iszlám vezetőkről.

A muszlim panaszok ellenére az FBI gyanú esetén továbbra is ügynökökkel fog figyeltetni egyes amerikai mecseteket, közölte Robert Mueller, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója hétfőn. Mueller azután beszélt erről, hogy muszlim szervezetek panaszkodtak, ártatlan hívők és papok válnak az FBI célpontjaivá az esetleges terroristák helyett.

Egy michigani muszlim szervezet néhány napja annak a panasznak a kivizsgálását kérte a washingtoni igazságügy-minisztériumtól, hogy az FBI muzulmán hívőket toboroz, hogy kémkedjenek hívőtársaikról és iszlám vezetőkről. Egy másik, év eleji panasz szerint a szövetségi nyomozók kémet küldtek egy dél-kaliforniai mecsetbe.

Bűnös tevékenység

"Mi nem helyek, hanem személyek után kutatunk" - közölte Robert Mueller Los Angelesben újságíróknak. Leszögezte, hogy az FBI a felmerült panaszok ellenére folytatja a gyakorlatot, amennyiben bűnös tevékenységre utaló bizonyítékot vagy információt szereztek. Világossá tette, hogy az FBI eddigi céljai nem változtak, az Obama-kormány hivatalba lépése után is a korábbi erővel lép fel a terrorizmus ellen.

A michigani Iszlám Szervezetek Tanácsa vizsgálat indítását sürgette Eric Holder igazságügy-miniszternél, miután több mecsetből és csoporttól olyan jelzéseket kaptak: nyomozók arra kértek egyes hívőket, hogy figyeljék meg, kik járnak mecsetekbe, és mekkora adományokat tesznek. Az FBI visszautasította a vádakat.

Shakeel Syed, a dél-kaliforniai Iszlám Súra Tanács vezetője kijelentette: Robert Mueller szavai nem enyhítik a helyzetet, ellenkezőleg, csak az FBI azzal kapcsolatos önteltségét mutatják, hogy a szövetségi nyomozók gyanúsítottként kezelik a muszlim közösségek tagjait és vallási vezetőit.

Féktelen iszlámellenes hangulat

Az FBI szerint a mecsetek megfigyelése az egyik leghatékonyabb eszköz a lehetséges terroristák kiszűrésére. A politikailag és jogilag kétséges módszert azonban elítélik a muzulmánok, akik úgy érzik, igazságtalanul tartják megfigyelés alatt a törvénytisztelő polgárokat.

Az amerikai muzulmánok egyik legbefolyásosabb szervezete, a washingtoni központú Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa a napokban nyílt levéllel fordult Barack Obama elnökhöz, mielőtt az beszédet intézett Kairóban a muszlim világhoz. Azt kérték tőle, hogy az amerikai-muszlim kapcsolatok javítása érdekében emelje fel szavát az emberi jogok, a politikai és vallási szabadság, továbbá a tolerancia mellett; kormánya pedig lépjen fel a muszlimellenes megkülönböztetés és a "féktelen iszlámellenes hangulat" ellen, amely a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrormerényletek óta kialakult.