Rudolf
2 °C
13 °C

Franciaország kárpótlást fizethet a kísérleti atomrobbantásokért

2009.06.10. 11:01
Hosszú évek kitartó és szisztematikus elutasítása után a francia kormány úgy döntött, mégis kártérítést fizet a kísérleti atomrobbantások károsultjainak. A kormány szerint erre idén tízmillió euró is elég lehet, a kísérletek veteránjai szerint azonban akár százötvenezer ígénylő is lehet. A nagy atomhatalmak közül már csak a britek nem fizetnek.

Csaknem ötven évvel első kísérleti atomrobbantása után a francia kormány kárpótlást fizethet a teszteken személyzetként résztvevőknek és a teszthelyszínek környékén lakóknak az elszenvedett sugárszennyezés és az ennek következtében fellépő egészségügyi ártalmak miatt, jelentette a BBC. A francia döntéssel immár Nagy-Britannia az egyetlen az öt nagy atomhatalom (az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína) közül, amelyik semmilyen formában nem fizet a tesztek résztvevőinek és érintettjeinek.

Franciaország 1960. február 13-án robbantotta fel első atombombáját az algériai sivatagban. Későbbi kísérleti robbantásait Francia-Polinéziában hajtotta végre, az utolsót 1996-ban, amikor a többi nagyhatalom már moratóriumot hirdetett a kísérleti robbantásokra. Az ország összesen 210 kísérleti robbantást hajtott végre, 17-et a Szaharában, 193-at Francia-Polinéziában.

A nagy atomhatalmak közül az Egyesült Államok vagy egy összegben váltja meg a károsultakat, vagy folyamatosan hozzájárul orvosi költségeikhez, emellett 45 millió dolláros pénzalapot különített el a két legfőbb teszthelyszín, a Marshall-szigeteki Bikini- és Enewetak-atollok lakóinak.

Oroszországban 2004 óta ingyen orvosi ellátást és kisösszegű havi juttatást kapnak azok, akik személyzetként vettek részt a kísérleti robbantásokban. A Szovjetunió nukleáris kísérleti telepe, Szemipalatyinszk most Kazahsztánhoz tartozik, az ország kormánya kompenzációt fizet a környék lakóinak.

A BBC beszámolója szerint Kína ugyan hivatalosan egy fillért sem fizet, titkos kompenzációs programot indított a tesztszemélyzet kárpótlására. Így egyedüliként Nagy-Britannia nem fizet semmilyen formában a kísérleti nukleáris robbantások károsultjainak. Ezt azzal indokolják, hogy tudományosan nem igazolható az összefüggés a megbetegedések és a kísérletek között, de volt már rá példa, hogy a kárigény elévülésére hivatkoztak.

Franciaország mindeddig ellenállt a kártérítési igényeknek, folyamatosan megtámadva a bírósági ítéleteket. Most azonban törvényt hoztak, amely alapján kártérítést fizetnek mindazoknak, akik jelen voltak a teszteken és azóta a 18 meghatározott rákbetegség egyikében szenvednek - azaz nagyjából az amerikai szabályozási elveket vették át. A kormány számításai szerint a kártérítésekre idén elég lesz tízmillió euró, de szükség esetén megemelhetik az összeget. A BBC-nek nyilatkozó veterán tesztelők szerint azonban összesen akár 150 ezer érintett is lehet, azaz a kormánynak mélyebben a zsebébe kell majd nyúlnia.